Що може вирішити питання закарпатського безробіття?

За даними Державної служби занятості за дев’ять місяців поточного року кількість безробітних в Україні скоротилась на 12%, у порівнянні аналогічним періодом минулого року.

Проте загальне безробіття залишається дуже високим і сягає 9%. За цим показником Україна входить до п’ятірки найгірших країн у Європі.

Така статистика є досить неоднозначною. З одного боку, вона позитивна, з іншого боку, робочих місць в Україні не створюють і це дуже сумно. Що ж робити, щоб їх було більше, з цим питанням НВ Бізнес звернувся до провідних спеціалістів.

Олег Макаров, партнер компанії Василь Кісіль і партнери

Безумовно, створення робочих місць – це один з чинників соціально-економічного розвитку країни і соціально-економічного розвитку регіону. Але коли ми говоримо про створення нових робочих місць, ми повинні розуміти, що ми говоримо про створення будь-яких робочих місць чи про створення кваліфікованих робочих місць. Створення робочих місць тільки в урбанізованих містах чи створення робочих місць у різних регіонах, в тому числі у регіонах, де на сьогоднішній день зупинилось виробництво, а сільське господарство не приносить такий дохід, який могло би приносити у більш сприятливих для цього кліматичних зонах. На мій погляд, створення робочих місць може виконати функцію як боротьби з бідністю, так і питання зменшення витрат на виплати по безробіттю, так і питання залучення капіталу. Тобто наявність кваліфікованої робочої сили, наявність недорогої кваліфікованої робочої сили може бути чинником для притоку інвестицій в країну. І саме держава може регулювати питання шляхом зміни і вдосконалення трудового законодавства, податкового законодавства.

Олександр Почкун, керуючий партнер Baker Tilly Ukraine

Для того, щоб з’являлось більше кваліфікованих робочих місць, треба змінювати систему освіти. Тому що на сьогодні велика проблема саме з кваліфікованим персоналом. На сьогодні на ринку праці є дефіцит кваліфікованих робітників. У нас, на жаль, багато людей виїжджають за кордон не тільки з вищою освітою, високою кваліфікацією, а й з робітничих професій. На жаль, на сьогодні вища освіта неякісна і вона є наддоступною. Тому у нас працівники робітничих спеціальностей на сьогодні – це люди з формальною вищою освітою. Тому за формальними ознаками це люди кваліфіковані. Якщо подивитися за реальними ознаками їх працездатності, то  вони не кваліфіковані. У нас є певний нонсенс на ринку праці у зв’язку з цим. Для того, щоб робочі місця створювались, необхідно стимулювати розвиток бізнесу і підприємництва. Тому що це джерело створення цих робочих місць. Ми досить часто говоримо про інновації, ми говоримо про висококваліфіковані робочі місця. Я вважаю, що будь-які робочі місця повинні створюватись. На сьогодні в Україні один з найнижчих рівнів оплати праці. Це пов’язано з економічним середовищем, яке є в країні, з низькою конкуренцією за трудові ресурси. Тому що коли буде зростати конкуренція за трудові ресурси, буде зростати заробітна плата. І третій чинник – це слабкий розвиток економіки і недостатні умови для створення і виникнення нових бізнесів, які зможуть створювати ці робочі місця.