Мукачівці змагаються ініціативами. Але саме ініціативи виявили мало

Як повідомили у міськраді, заявок на конкурс подано дванадцять. Це і тішить, і засмучує.

Виправдовує таку низьку активність містян хіба що брак поінформованості. Дванадцять – то все ж не один чи два. Чого ж прагнуть ініціатори? Як стверджують представники влади, у сумі подані проекти претендують на бюджет у розмірі 6 млн. 398 тис. гривень. Проекти вже умовно поділили на великі, їх 81% (5 млн. 157 тис. грн) та малі 19% (1 млн. 410 тис. грн). Мінімальна сума поданого проекту  140 тис. грн, а максимальна – 800 тис. До проекту долучилися різні вікові категорії мукачівців, від 17 до 73 років.

Нам вдалося дізнатися тільки суть поданих ідей. Вони вивчаються та аналізуються компетентними комісіями, щоб у подальшому або бути втіленими в життя, або ж відхиленими. Схожі ініціативи будуть пропонувати авторам об`єднувати.

Переглянувши перелік ініціатив, можна зробити висновок, що майже всі вони цікаві та перспективні, однак жодна не є однозначно нагальною, такою, щоб глянув і сказав: так, оце саме воно, те, чого так бракує нашому місту. Більшість з них має місцевий характер певної території міста. Однак саме таким чином і можна щось удосконалювати – по частинці, по клаптику, щоб згодом оновленим та благоустроєним стало все місто.

Отож, конкурсні проекти:

  • встановлення сучасного та безпечного дитячого ігрового комплексу для дітей 6-11 років на території ЗОШ №13. Проектна вартість майже 800 тис грн..
  • пішохідний перехід під центральним транспортним мостом тягне на таку ж суму
  • створення мультиспортивних майданчиків для молоді, облаштування території для дозвілля та відпочинку дітей і дорослих у сквер-парку Набережна-Валенберга теж претендує на бюджет у розмірі 798 тис. грн. Оскільки іще один з проектів стосується благоустрою набережної Валенберга, передбачаю, що ці проекти запропонують об`єднати, адже другий, менш вартісний, пропонує ремонт доріжок у парку на Валенберга.

Є серед ініціатив і екзотичні. Наприклад, крематорій (інсинератор) для утилізації біологічних та небезпечних відходів. На сьогоднішній день у нашому краї (дякувати Богу, не в самому місті) більш кричущою є проблема належної утилізації трупів свиней, що загинули від африканської чуми. Ініціатива не з дешевих – 590 тис. грн. Так само екзотичною здається ідея створення майданчиків для екстремального виду спорту вартістю 570 тис. грн.

Питний фонтанчик у парку Андрія Кузьменка – «найдешевша» з ідей. Вона потребує всього 140 тис. грн.

Ще один проект стосується благоустрою мікрорайону «Пентагон» шляхом створення громадського простору «Софіїн двір». Якщо хтось не в курсі, мова йде про двір будинку, в якому колись жила вже покійна мукачівська поетка Софія Малильо. Торік одна з мешканок цього будинку в оригінальний спосіб вшанувала пам`ять Софії – утепливши фасад власної квартири (тієї самої, де колись жила поетка), вона оздобила стіни українським орнаментом та віршами Софії Малильо.

Ще один проект пропонує благоустроїти набережну в районі Черемшини для відпочинку мукачівців.

Який з проектів переможе і буде втіленим у життя – покаже час. Головне – щоб започатковане справді вдалося реалізувати.

Бо тоді виграють усі, хто б у якому районі міста не жив.

Валентина ЖУК, газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net