На скільки подорожчали за минулий місяць сало, м’ясо і яйця

Детальний аналіз зробив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Вересень, як і прогнозувалось нашими експертами, став місяцем суттєвого подорожчання м’яса і яєць. Загалом за місяць стали дорожчими більше 65%, так званих, соціальних продуктів харчування, -наголосив пан Олексій. – Сало додало за вересень 8,7 грн. на одному кілограмі, вершкове масло – 5грн., яловичина – 3,2грн., яйця і варена ковбаса – 2,5грн., свинина, курка у тушці та м’який сир – 1,5грн. На кінець вересня кілограм сала в середньому по Україні коштував 60грн., вершкове масло – 149,2грн., яловичини – 111,2грн., яйця – 19,4грн. за десяток, ковбаса варена – 72,7грн., свинина – 102,9грн., куриця у тушці – 55,4грн., сир жирністю 9% – 96,1грн.

За даними державної статистики в вересні сало найбільше подорожчало на Одещині – майже на 24грн. на одному кілограмі, вершкове масло на Кіровоградщині – на 13,8грн., яловичина на Одещині – на 11,4грн., яйця на Хмельниччині додали 4,3грн. на одному десятку, варена ковбаса у Запорізькій області – 9,6грн., свинина у Одеській області – 11грн., курка у тушці в Кіровоградській області – 3,6грн. та м’який сир у Львівській області – 4,4грн. Цінові рекорди у вересні ставила саме Одеська область.

А от що дешевшало, то це гречка та овочі. Відзначимо здешевлення гречки одразу на 1,5грн., цибулі – на 90 копійок, капусти, картоплі і буряку – на 60 копійок на кілограмі. Відтепер гречка в середньому коштує 22,8грн. за кілограм, цибуля – 6грн., капуста – 5,4грн., картопля – 6,3грн., а буряк 5,4грн. за кілограм. Зниження цін на овочі у вересні говорить про те, що виробники хочуть позбутись їх як можна скоріше. І падаюча ціна в перший місяць осені говорить про те, що ми будемо свідками швидкого зростання взимку та навесні.

Причина значних цінових коливань між регіонами пояснюється частіше за все невисоким рівнем конкуренції по деяких продуктах в межах території. Іноді причина полягає у виробниках, іноді у постачальниках, або торгівлі. Якраз на рівень конкуренції місцева влада на рівні області або міста може впливати через створення належних конкурентних умов, в тому числі й через створення оптових продуктових ринків. Ще одним впливовим інструментом на цінову ситуацію є проведення ярмарків, які здавна проводились в Україні. Тому навіть після відміни цінового регулювання на соціальні продукти харчування влада має важелі впливу, але не примусові, а стимулюючі. І вона повинна ними користуватись”.

zakarpatpost.net