Закарпатські села хочуть зробити туристично привабливими

9 жовтня ми відзначили міжнародний день художника та скульптора. Дуже символічно, що саме в цей день на території Чинадіївського замку була відкрита фінальна виставка робіт четвертого міжнародного скульптурного симпозіуму. Упродовж двох тижнів художники з шести країн –  Іспанія, Угорщина, Польща, Іран, Данія і Україна – працювали над створенням скульптур з закарпатського червоного мармуру з Новоселиці. Усі попередні роки подібні заходи теж відбувалися в Закарпатті. За цей час митці – організатори цих симпозіумів – створили так званий скульптурний шлях Закарпаттям, аби зробити наш унікальний край іще привабливішим для туристів, особливо, тих, котрі приїздять сюди з Європи.

–  Вже після другого симпозіуму ми почали створювати карту так званого скульптурного шляху, аналогічного, наприклад, винному шляху Закарпаттям, –  розповів один з організаторів мукачівський скульптор Петер Матл. – Спочатку на цій карті був представлений тільки Берегівський район, але надалі шлях розвивається і вже навіть виходить за межі області. Одна зі скульптур, виготовлених на попередніх симпозіумах, встановлена в місті Стрий на Львівщині і ще одна – в селі Тарпа в Угорщині. Але більшість скульптур все ж встановлюється в закарпатських селах. Наша мета – внести свою лепту в розвиток зеленого туризму, популяризації закарпатських мальовничих сіл. Завжди потрібні нові атракції для туристів. Вже мало кого здивуєш нашими замками чи термальними басейнами, а хочеться, щоб туристи продовжували приїжджати до нас, мандрувати нашим унікальним краєм.

Наш захід робить щороку п’ять або шість нових атракцій для туристів. Завдяки скульптурному шляху туристи мають змогу відвідати такі села, які без цього виглядають незаслужено забутими, бо в них нема нічого такого, заради чого варто туди поїхати. Ми встановлюємо наші скульптури не в містах і навіть здебільшого не у великих, «розкручених» селах, які й без того є привабливими для туристів.

Але у нас є  одна умова для сільських громад – вони й самі мають щось зробити для збільшення привабливості свого населеного пункту, тобто, допомагати варто тим, хто й сам хоче собі допомагати, аби той мистецький подарунок не виявився заживо похороненим у такому населеному пункті, мешканців та владу якого і так все влаштовує. Вони мають за свої кошти облаштувати бодай один культурний простір у своєму селі. Хоча би благоустроїти центральну площу села, на якій ми встановимо скульптуру, виготовлену на симпозіумі. Є ж такі села, де ні задовільного дорожнього сполучення, ні освітлення вулиць, хіба що більш-менш облаштована територія біля церкви чи сільської ради. Ми готові підтримати такі села, якщо вони самі цього прагнуть і готові щось робити для популяризації і розвитку свого населеного пункту.
На даний момент вже 21 населений пункт у Закарпатті отримав такий мистецький подарунок. Нічого особливого в тому чи іншому селі не було, і раптом щось таке з’явилося. Це є стимулом і для самих мешканців, поштовхом розвивати туристичну привабливість свого населеного пункту.  Наші роботи в основному модернові, нестандартні, сучасні. Весь світ вже мислить такими категоріями. І ми, митці, хочемо, щоб Україна поступово інтегрувалася в європейський мистецький простір, в тому числі і через оці сучасні скульптури. Уявіть собі: приїздять зарубіжні туристи в якесь невеличке село, а там – така несподіванка, витвір сучасного мистецтва. Петр Зброжек – відомий польський скульптор, роботи якого відкривав сам президент Польщі. А невдовзі його робота «Міст» буде встановлена в Пузняківцях, тупиковому віддаленому селі. Таким чином ми вносимо якусь свою краплину взагалі в розвиток культури в Україні. Ще одна скульптура поїде до Велятина Хустського району, інша – в село Гут Берегівського району. Інші теж роз’їдуться по невеличких селах, в тому числі й Мукачівського району.

Петро Матл також розповів про свою приватну колекцію паркових скульптур, котра в даний час прикрашає сад скульптора. Митець має бажання передати скульптури під опіку мистецького об’єднання, щоб вони були доступними для перегляду широкому загалу.  Автор паркових скульптур, подарованих мукачівському Депеш парку сказав, що не ображається на місто за те, що не доглядає за подарунком, і скульптури поволі руйнуються і втрачають привабливість. Однак він висловив надію, що поволі наші земляки навчаться цінувати мистецтво, адже наш край – багатий на таланти і приречений бути культурним і успішним.

 

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net