Чому Київ «здивований» заявами Угорщини про угоду Україна-ЄС

Міністерство закордонних справ України заявило, що «зі здивуванням» сприйняло заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіятро, який хоче ініціювати перегляд угоди про асоціацію між Києвом і ЄС.

 

Пан Сіятро перед тим заявив, що на такий крок він хоче піти через новий закон про освіту, нещодавно ухвалений Верховною Радою, пише bbc.com.

“Україна завжди сприймала Угорщину як важливого партнера, з яким вирішувала всі питання шляхом діалогу. Це стосується і ситуації щодо нового Закону України “Про освіту””, – йдеться у заяві МЗС.

Там також наголосили, що рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка “платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі”.

“Хотіли б нагадати, що європейське майбутнє було і залишається спільною метою всіх українських громадян, в тому числі угорської національності”, – зазначили у МЗС.

Водночас очільник відомства Павло Клімкін заявив, що для Києва перегляд угоди про асоціацію з ЄС можливий лише “у контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України”.

Раніше Угорщина твердила, що через закон про освіту блокуватиме євроінтеграцію України в рамках програми “Східного партнерства”.

Згідно з новим законом, з 2020 року в Україні перестануть існувати школи, в яких викладання ведеться не державною мовою.

Цей закон, окрім Угорщини, також різко розкритикували Молдова і Росія.

Офіційний Київ стверджує, що критика закону викликана “поверхневим і неглибоким прочитанням” документа, та що насправді він не звужує, а розширює права представників нацменшин.

zakarpatpost.net

image description