В Ужгороді стартував Відкритий студентський конкурс з живопису «Срібний мольберт»

9 жовтня Ужгород зустрів учасників відкритого студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт».

Талановиті студенти почали з’їжджатися до столиці Закарпаття з різних куточків України. Прибули також конкурсанти з Білорусі, Польщі, Угорщини.

Після поселення та реєстрації юнаки та дівчата обміняли отримані подарункові сертифікати на художнє приладдя і фарби в салоні Creative, а потім вирушили на заплановані організаторами екскурсії містом. Перше, що чекало на студентів – виставка учасників робіт попередніх двох конкурсів, яка проходить в історично-культурному центрі «Совине гніздо». Саме тут конкурсанти змогли зануритися в атмосферу творчого змагання й отримати справжній заряд натхнення. «Роботи просто неймовірні. Їх дійсно варто було побачити тут, у галереї. Завдяки цьому я зрозумів, який насправді тут високий мистецький рівень», – поділився враженнями учасник зі Львова Андрій Чижов.

Наступна зупинка – можливість оглянути унікальні скульптури у єдиній ужгородській студії-майстерні мистецького подружжя Андрія та Олесі Возницьких. Опісля сповнені враженнями учасники вирушили на офіційне відкриття «Срібного мольберта» до центру «Панорама».

Учасників та гостей привітали з офіційним відкриттям засновники конкурсу Роберт і Наталія Бровді. Вони відзначили, що всі присутні учасники – вже переможці, бо пройшли прискіпливий відбір експертної ради і вибороли можливість приїхати до Ужгорода та взяти участь у конкурсі. А вже тут слід викластися на повну, бо «Срібний мольберт» – стартовий майданчик для кожного молодого митця. «У вас з’являється шанс зробити величезний крок у своєму розвитку і просуванні, адже сюди приїдуть дуже відомі сучасні арт-дилери України. Тут будуть авторитетні критики і куратори, які не тільки порадять, але й кращих запросять взяти участь у власних проектах, – додав Роберт Бровді. – На вас чекає унікальна можливість будучи ще студентами познайомитися з людьми, які безпосередньо формують сучасне українське мистецтво». Наталія Бровді зі свого боку додала щирі поради: «Робіть тільки те, що відчуваєте, що підказує ваше серце. Надихайтесь вашою творчістю. І відчувайте те, що оточує вас довкола. З відкриттям нас!»

З побажаннями та настановами до конкурсантів звернулися також відомі художники та мистецтвознавці Володимир Микита, Антон Ковач, Оксана Гаврош, Андрій Карташов.
Цієї осені учасники конкурсу долучаться до соціального проекту від громадської організації «Щасливі діти» – декоруватимуть спеціальні еко-торби. Вироби, розписані студентами в рамках конкурсу, згодом реалізують на благодійному аукціоні. Виручені кошти спрямують на розвиток проекту виготовлення еко-торб та підтримку батьків дітей з інвалідністю.
Відтак, із запуском сотень кольорових кульок зі світлодіодами в зоряне небо Ужгорода конкурс офіційно стартував. Зустрічайте «Срібний мольберт»!

Brovdi Art – культурно-мистецька фундація, яка ставить за мету формування сучасного арт-простору, втілення інноваційних творчих ідей та проектів. Профіль діяльності Brovdi Art – сприяння творчій діяльності митців, пошук та підтримка молодих талантів; заснування художніх музеїв, експозицій і галерей; організація конкурсів, виставок, пленерів, майстер-класів; популяризація класичного та сучасного образотворчого мистецтва. Крім того, інформаційна та культурно-просвітницька діяльність у мас-медіа та соціальних мережах.

Студентський конкурс з живопису «Срібний мольберт» заснований як загальнонаціональний культурно-мистецький захід у 2016 році. Уперше він пройшов восени 2016 року: у мистецькому змаганні юних талантів взяли участь 44 студенти з 22 вузів 13 регіонів України (детальніше див. на https://molbert.brodi.art/2016/). Другий конкурс відбувся у квітні 2017-го, на участь у ньому подали заявки майже 350 претендентів із 67 внз України, Македонії та Угорщини. Участь у другому «Срібному мольберті» взяв 51 студент, конкурс на одне місце склав 7 осіб (детальніше див. на https://molbert.brovdi.art/).

На участь у ІІІ-му конкурсі надіслали заявки 332 студенти з 64 вищих навчальних закладів України, а також Білорусі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Польщі. За результатами попереднього експертного відбору оргкомітет оголосив список із 50 учасників (у тому числі три представники іноземних вишів), які вже приїхали до Ужгорода.

Партнерами Відкритого студентського конкурсу «Срібний мольберт» стали: Фонд Анатолія Криволапа, куратор мистецьких проектів Ігор Абрамович, галерея сучасного мистецтва Voloshyn Gallery, Фонд культурних ініціатив ArtHuss, дизайн-студія Sergey Makhno Architects, фундація Stedley Art Foundation; Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України, Закарпатська академія мистецтв; арт-резиденція Тамари та Олександра Бабаків «Великий перевіз», арт-резиденції закарпатських художників Тараса Табаки та Петра Ряски; компанія-виробник фарб Royal Talens, салон «Creative»; «Українська транспортна страхова компанія UTICO», «Кий Авіа».

Поселятимуть учасників та гостей етно-велнес готель «УнгварЪскій» та готель «V&P» (м. Хуст).

Серед інформаційних партнерів конкурсу портал про сучасне мистецтво ArtsLooker, інформаційний портал візуальної культури Chernozem.info, інформаційно-аналітичний сайт про сучасне мистецтво та стиль життя Cultprostir, мистецька інтернет-платформа In Art, глянцевий онлайн-журнал Bestin.ua, сайт про новини сучасної культури та образотворчого мистецтва Ukraine Art News, провідний журнал про мистецтво Art Ukraine, журнал «Образотворче мистецтво». Медійну підтримку на регіональному рівні забезпечують телекомпанії Закарпаття – ОДТРК «Тиса-1» та «М-студіо», радіокомпанії «Версія ФМ», «Світ ФМ», «Закарпаття ФМ» та «Радіо Слатіна».

Висвітлюють події видання «Наш Ужгород», онлайн-портал Zakarpatpost.net, Медіацентр УжНУ та інші інтернет-сайти.

zakarpatpost.net