АНОНС. Чому Закарпаття знову залишиться без доріг

Дорожній експеримент, про який так багато говорилося і на який краяни покладали дуже великі надії у плані ремонту дорожнього покриття, виявився черговою мильною бульбашкою.

За словами очільника краю, Міністерство фінансів забрало в Закарпаття 41 мільйон гривень, отриманих митницею від перевиконання планових показників у вересні. Ці гроші були заплановані на ремонт доріг. «Із другого півріччя цього року для Закарпатської митниці різко підняли планові показники, які дуже важко виконати, а не те що перевиконати, – наголосив Геннадій Москаль. – Це робилося навмисно, щоб не залишати нам грошей на відновлення інфраструктури. При тому що інших джерел, крім «дорожнього експерименту», для ремонту доріг Закарпаття не має – місцеві бюджети дають копійки, а Держбюджет не дає практично нічого. Незважаючи на підняті планові показники, у вересні Закарпатська митниця значно перевиконала плани, у результаті Закарпаття мало отримати 55 мільйонів гривень на ремонт».

Отже, Закарпаття знову пастиме задніх у той час, коли на ремонт доріг в Україні планують виділити 40 мільярдів, замість 30, як було цьогоріч.

Куди ж столиця має намір  спрямувати гроші? Як повідомляє Урядовий портал, «із Державного бюджету буде виділено кошти  на будівництво і реконструкцію автомобільних доріг загального користування за маршрутом Львів – Тернопіль – Умань; Біла Церква – Одеса – Миколаїв – Херсон. Це  4 мільярди гривень. Ще 2 мільярди передбачено на ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення  М-03 Київ-Харків-Довжанський. Також 357,6 млн гривень виділено на реалізацію державного інвестиційного проекту «Покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області».

А де ж Закарпаття? Невже про нього знову забули? На жаль, так. Кошти на реконструкцію дорожнього покриття в області не просто не закладено до бюджету на наступний рік, а навіть у цьому відібрано ті, які Закарпаття мало законно отримати.

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Дивно, чому мовчать народні обранці від Закарпаття? У той час, коли в Раді киплять пристрасті, слуги народу рвуться до трибун, навіть чубляться між собою, закарпатські нардепи традиційно чомусь «залягли на дно», неначе риби. Їх більше хвилює закон про освіту і мовне питання, ніж транспортні артерії, якими їздить не лише їхній електорат, про який вони згадують переважно перед виборами,  але й пересуваються автомобілями вони ж самі.

Нагадаємо, відстоювати інте- реси Срібної Землі у Верховній Раді є кому. Вихідцями з Закарпаття є парламентарі Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмар, Іван Крулько…

А може наші нардепи настільки відірвані від реальності, що навіть не помічають ям та вибоїн на рідних дорогах? Або дістаються додому на килимах-літаках? Навряд чи. Просто доля області їх не настільки хвилює, як хотілося б.

Продовження читайте у свіжому номері газети «НЕДІЛЯ».

Уже в продажу.

zakarpatpost.net