Коли Закарпаття заполонять електромобілі?

Новий Nissan Leaf в Україну офіційно не приїде. Як і багато інших електрокарів. НВ з’ясувало, чому українцям, які бажають йти в ногу з прогресом, потрібно дорого купувати вживані електромобілі.

Притаманна українцям ощадливість усе частіше виходить на перше місце при виборі “чотирьох коліс”. Замість двигуна внутрішнього згорання (ДВЗ) наші співвітчизники охоче віддають перевагу електрокарам. Цю тенденцію відзначили навіть закордонні спостерігачі, які за підсумками 2016 року зарахували Україну до п’ятірки держав-лідерів, що добилися найкращих результатів у розвитку ринку електротранспорту.

Така тенденція збиває з пантелику світових лідерів автопрому. Наприклад, найпопулярніший електромобіль в Україні, звісно ж, не преміальна Tesla, а бюджетний – і вживаний – Nissan Leaf. І це при тому, що офіційно ця модель в нашій країні не продається.

Причин декілька, розповіли НВ в українському представництві Nissan. Перед стартом продажу будь-якої моделі потрібно організувати якісне сервісне обслуговування. Тобто забезпечити наявність спецінструментів, навчити та сертифікувати персонал дилерських центрів. Необхідно провести додаткову адаптацію автомобілів до вітчизняних дорожніх і кліматичних умов.

Така підготовка потребує значних коштів, тому перед виведенням на ринок нової моделі японський виробник повинен упевнитися в достатньому обсягу продажів. Хоча українських ринок почав оговтуватися від кризи, але його обсяг усе ще лишається незначним.

В українському представництві Nissan вважають, що уряд України поки що не зацікавлений в популяризації електромобілів. Адже в нашій країні, на відміну від інших, відсутні будь-які пільги для власників електрокарів.

Тому нещодавно представлена оновлена модель Nissan Leaf невідомо коли з’явиться в Україні офіційним шляхом. Хіба що, як і її попередниця, вже побувавши у використанні, потрапить на вторинний ринок.

Однак інші виробники, такі як Hyundai, Renault, BMW готові працювати навіть за таких не надто сприятливих умов і представили моделі своїх електрокарів в Україні. За даними НВ, за їхнім прикладом у найближчому майбутньому підуть і інші крупні виробники, наприклад, Volkswagen.

НВ спробувало розібратися, в чому принципові відмінності в позиціях виробників, як ця конкуренція посприяє швидкій “електрифікації” персонального автотранспорту в Україні. А також – наскільки цей процес дійсно залежить від позиції держави.

Історія бурхливого розвитку

Станом на 2011 рік розвитком напрямку електромобілів займалися тільки чотири бренди, Renault, Nissan, Tesla та Mitsubishi. На сьогодні до цього процесу вже долучилося 20 гравців, у тому числі й такі непрофільні компанії, як Google, Dyson і, за чутками, Apple.

За останні п’ять років у світі було реалізовано понад 2 млн електромобілів, включаючи гібриди, які підключаються до електромережі.

Згідно зі звітом Bloomberg New Energy Finance, до 2040 року 54% всіх автомобілів, які продаватимуться у світі, будуть електрокарами. Зниження цін на автомобільні акумулятори призведе до того, що з 2025-2029 років ціна електромобілів буде нижчою, ніж у машин із ДВЗ.

Деякі країни оприлюднили свої далекосяжні та радикальні плани щодо розвитку ринку електромобілів і захисту навколишнього середовища.  Уряд Франції оголосив, що вивчить можливість повної заборони продажу бензинових і дизельних транспортних засобів, починаючи з 2040 року.

Цю ініціативу підхопив і уряд Великої Британії, заявивши про свою готовність витратити 3 млрд фунтів стерлінгів для того, щоби “повітря біля доріг стало чистішим”. З цієї суми близько 100 млн фунтів стерлінгів буде спрямовано на розвиток мереж електрозарядних станцій для автомобілів.

Китайський уряд попередив місцевих автовиробників, що з 2019 року не менше 10% від загального числа автомобілів, які сходитимуть з конвеєрів, мають бути електричними. Це стосуватиметься підприємств, які випускають від 30 тис. машин на рік. Такого ж припису змушені будуть притримуватися автоімпортери, присутні на ринку Китаю. З 2020 року квота збільшиться до 12%.

Раніше уряд Китаю пропонував дотації (до $9 тис.) на придбання нових електромобілів. Однак переконався, що такого стимулу недостатньо, тому висунув вищенаведене зобов’язання для автовиробників і автоімпортерів. Китай прагне, щоби до 2025 року щонайменше 20% від 35 млн нових автомобілів були електричними.

За даними Renault, у Європі лідером з продажу електромобілів є саме цей французький бренд, який займає 25,6% ринку. На другому і третьому місці розташувалися Nissan (22,8%) і Tesla (14,2%).

Використання електромобілів стає модним трендом, розповіли НВ в українському представництві Renault. Попит на даний вид транспорту поступово збільшується і в нашій країні. У 2016 році на українському ринку обсяг електромобілів перевищив 2 тис. одиниць. За даними InsideEVs, це п’ятикратне зростання порівняно з 2015 роком.

А що у нас?

Український уряд усвідомлює переваги, які надає електротранспорт. Про це свідчить законодавча ініціатива Міністерства інфраструктури, яке у квітні направило в парламент новий законопроект “Про стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні”.

У ньому, зокрема, пропонувалося скасувати на п’ять років податок на додану вартість для імпорту електротранспорту та встановити нульовий акциз на придбання електромобіля. Покупців таких транспортних засобів звільнили би (в разі прийняття цього закону) від сплати збору до Пенсійного фонду при першій реєстрації електромобіля (5% від вартості). Окрім цього, водії електрокарів отримали би додаткові переваги. Наприклад, дозвіл пересуватися смугами громадського транспорту та безкоштовне паркування в містах.

Поки що у народних обранців “не дійшли руки” до розгляду цього документу.

Якщо цей законопроект вступить у дію, то економія при купівлі електромобіля могла би становити майже 30%. Очевидно, що в такому разі купівля саме електромобіля стала би для наших співвітчизників вигідною справою. В уряді навіть підрахували, – згідно з Концепцією реформи щодо стимулювання ринку електромобілів – що за сприятливих умов до 2020 року частка електричного транспорту в Україні може зрости до 15%.

Новий Nissan Leaf викликав інтерес серед потенційних покупців з інших країн. В Україну ця модель зможе потрапити хіба що через “другі руки” (Фото: EPA)

Не все так просто

Але справа не тільки у вартості електрокарів для покупців. Електромобілі – відносно нова технологія, яка вимагає створення спеціальної екосистеми для їхньої повноцінної експлуатації.

Цей процес, переконана голова правління компанії Рено Україна Яна Міненко, охоплює велику кількість зацікавлених сторін. Передусім це традиційні гравці – автовиробники, дилери, виробники і установники зарядних станцій. Учасниками екосистеми електромобілів також є енергетичні підприємства, компанії з утилізації батарей і компанії, які надають “друге життя” батареям.

Окрім перелічених, велику роль у підтримці екосистеми мають державні та фінансові структури, які надають додаткові унікальні пільги для власників електротранспорту.

Ще одним важливим фактором у розвитку напрямку електромобілів є перехід автомобільних парків державних і приватних компаній на електротранспорт. Наприклад, електромобільний парк пошти в Норвегії складається з 240 Renault Kangoo ZE, парк поліції в Німеччині сформований з Renault ZOE. В Данії компанія, що надає послуги обміну автомобілями (car-sharing), володіє 420 автомобілями Renault ZOE, а міжнародна компанія з оренди авто Avis пропонує туристам електромобілі Renault Twizy.

Бізнес усе частіше оновлює свої автопарки за рахунок електрокарів (Фото: renault.ua)

Подібні тенденції, поки що не так яскраво виражені, докотилися й до України. Влітку цього року Хюндай Мотор Україна розпочала офіційні продажі двох електрокарів – IONIQ Electric та IONIQ Hybrid, які відразу привернули увагу корпоративного сектору.

За словами генерального директора Хюндай Мотор Україна Ігоря Гладковського, вітчизняні представники великого та середнього бізнесу ” активно цікавляться електромобілями та роблять перші кроки у поповнені ними своїх корпоративних автопарків”.

На зарядку шикуйсь!

Опитані НВ експерти ледь не в один голос заявили, що в Україні недостатньо розвинена інфраструктура для електротранспорту. Передусім мова йшла про кількість і розповсюдженість зарядних станцій.

За даними НВ, Volkswagen має намір з 2019 року офіційно продавати електричну версію моделі Golf. Одна з причин, чому електрокари цього німецького виробника поки що офіційно не представлені в Україні – недостатньо розвинена інфраструктура. Наприклад, “покриття” території України електрозарядними станціями не перевищує 20%. Цей показник не дозволяє комфортно почувати себе на дорогах нашої держави. Звісно ж, це не стосується таких міст, як Київ, Одеса, Львів, у яких уже є немало зарядних станцій. Однак цього замало, потрібно не тільки збільшити покриття електрозарядних станцій, а й забезпечити відповідний сервіс. Для цього необхідно навчити автомеханіків тонкощів обслуговування електричних автомобілів.

Навесні 2017 року представники європейського офісу Renault провели перевірку інфраструктури в трьох містах, де першими стартують продажі електромобілів цього бренду. Згідно з їхніми висновками, найбільш підготовленим виявився Львів, де 90% станцій (із загальної кількості 22) працювали коректно.

Незважаючи на найбільшу мережу зарядних станцій для електромобілів у Києві (63 станції), тільки 65% станцій забезпечили якісну зарядку Renault ZOE. Такий самий показник (65%) експерти зафіксували в Одесі (17 зарядних станцій). Основні причини, чому Київ і Одеса продемонстрували такі низькі показники, це – недостатнє заземлення та некоректне підключення зарядних пристроїв.

На думку експертів Renault, зарядні станції для електромобілів мають бути трьох видів.

Домашні – якими власники електрокарів користувалися б найчастіше (75-90% випадків). У цю категорію потрапляють також зарядні станції при офісах, тобто, ними можна було б користуватися один-два рази на день. І вони впродовж восьми годин стандартного режиму заряджання забезпечували би пробіг до 200 км.

Для того, щоби вважати інфраструктуру зарядних станцій в Україні достатньою, вони мають бути розташовані не тільки вдома чи в офісі. Громадські та комерційні зарядні станції – використання від одного до п’яти разів на тиждень. Тривалість зарядки – від кількох хвилин до кількох годин. Тобто, упродовж 30 хв заряджання – наприклад, під час шопінгу в торговому центрі – можна буде забезпечити до 50 км пробігу. А під час двогодинного походу до театру чи кіно – зарядити так, щоби вистачило на поїздку довжиною до 200 км.

Мають бути також зарядки для довгих подорожей, якими користувалися б один раз на тиждень чи один раз на рік. І які за 30 хв зарядки дозволили би проїхати 120 км.

Хто і що купує?

Безсумнівним лідером серед електрокарів в Україні вже не перший рік залишається Nissan Leaf. Доволі низька ціна – близько $10 тис. на вживані Nissan Leaf пояснюється просто. Вони вже побували в аваріях за кордоном, місцеві умільці їх підрихтували та й недорого продали спраглим до ощадливого електротранспорту співвітчизникам.

За словами Анатолія Ноздрічкіна, представника столичного автоцентру Дункан-Моторс, українців не дивує низька ціна на електрокари. Навіть якщо таке авто побувало в дорожньо-транспортній пригоді, головне, щоби не постраждала його ходова частина та батарея. Решта все можна полагодити, запевнив він.

Він також відзначив, що українські автомеханіки розібралися і з обслуговуванням батарей. “Вони настільки вже “влізли” в це питання, що можуть відремонтувати батарею блоками. І буде працювати як нова. Це стосується не тільки Nissan Leaf, але й навіть Tesla”, – підкреслив Ноздрічкін.

За його словами, найчастіше електромобілі в Україні купують… пенсіонери та власники заміських дач. Щоби доїхати туди, запасу ходу електромобіля в 150 км цілком достатньо. На дачі ж можна зарядити авто вночі, за нічним тарифом на електроенергію. Ноздрічкін зазначив, що згаданій категорії автовласників придбати електромобілі допомогли їхні діти. Бо навіщо платити більше?

Щоб зарядити Nissan Leaf, потрібно 30-50 грн. Потім він зможе проїхати 150 км. Бензин зараз коштує близько 28 грн. за літр. І в переважній більшості випадків на автомобілі із ДВЗ на 100 км доведеться витратити приблизно 10 літрів пального – а це 280 грн. Тож економія у використанні електромобілів – очевидна, зазначив представник Дункан-Моторс.

Він підкреслив, що наших співвітчизників не зупиняють навіть такі мінуси, як малий запас ходу від однієї зарядки та довгий час зарядки електрокарів. Все інше – самі плюси.

Згідно з його спостереженнями, український ринок почав наповнюватися китайськими електромобілями, з пробігом до 200 км на одному заряді, але і з максимальною швидкістю до 55 км/год. “Це чисто міський автомобіль. Вони будуть користуватися попитом, адже 200 км – це немало”, – переконаний Ноздрічкін. Такі автомобілі підприємці охоче будуть використовувати, наприклад, для розвезення вантажів чи товарів.

zakarpatpost.net