Міні-ГЕС у Мукачеві: користь чи шкода?

Днями на засіданні сесії Мукачівської міської ради серед інших розглядалося і питання, яке вже сколихнуло спільноту міських активістів і не тільки. «Про розроблення детального плану території в межах міста Мукачева в руслі річки Латориця для розміщення міні-гідроелектростанцій (міні ГЕС)». Переважною більшістю голосів рішення було прийнято.  Згідно попередніх проектів, Латорицю в межах Мукачева планують перегородити у двох місцях – біля жіночого монастиря та в районі Черемушки. Навіщо? Які плюси і мінуси таких заходів?

Коли інформація про майбутні міні ГЕС в Мукачеві  вперше поширилася у соцмережах, знайшлися як прихильники, так і критики ідеї. Доступна електроенергія, що зміцнить енергонезалежність міста, нові робочі міста – безперечно, позитивні сторони будівництва міні-ГЕС. Чи достатньо проведено досліджень щодо впливу будівництва на екологію річки, міста – непокоїлися противники проекту.

Відтак на мукачівців чекають спільні громадські обговорення, щоб зважити усі «за» і «проти». Однак рішення міською владою наразі вже прийнято без врахування думки пересічних мукачівців. Як стало відомо, вже заздалегідь було створено ТОВ “ГІДРОРЕСУРС-ЛАТОРИЦЯ”, основний вид діяльності котрого – виробництво електроенергії. Отож, будівництво гідроелектростанцій на Латориці в Мукачеві – тепер тільки справа часу?

Будівництво міні-ГЕС в Закарпатті останнім часом набирає популярності, попри те, що в окремих населених пунктах місцевим активістам вдається викликати хвилі масових протестів, щоб не допустити таке будівництво.
Спробуємо розібратися, в чому ж реальна привабливість і небезпека міні-ГЕС на невеличких гірських річках. Як стверджують екологи, без належного вивчення технічних характеристик,  екологічних експертиз будівництво може суттєво погіршити стан берегів та дна річки, викликати зміну швидкості течії, замулення, погіршення показників вмісту кисню, температури води, порушення структури берегів, русла та  дна річки, падіння рівня ґрунтових вод, обміління на нижніх створах влітку, погіршення туристичного потенціалу, збіднення природного різноманіття рослинного та тваринного світу. Оскільки будівництво таких ГЕС – тема не нова, то вже відомі приклади того, що подібні ГЕС порушують природну рівновагу ландшафту, знищують рибоходи, перетворюють річки у замулені русла. При найменшому інженерному прорахунку може зникнути вода з колодязів. Також можуть щезнути багато видів риб, іншої живності, рослин – може бути порушеним екологічний баланс регіону. Крім того, існує загроза паводку навесні і руйнівних льодоходів, як показує приклад Хустщини. Це ж стосується й робочих місць, адже там працевлаштовано всього кілька осіб, хоча забудовники обіцяли кілька десятків.

«Мода» на міні-ГЕС в Україні настала після того, як був прийнятий закон про так звану «зелену енергетику» і «зелений тариф». Відразу ж знайшлися бажаючі запустити закон у дію. Адже таким чином можна добувати дешеву електроенергію. На одних тільки карпатських річках планують побудувати близько 500 міні-ГЕС. Досвід вже побудованих показує, що зводяться електростанції на гірських річках з порушенням усіх правил та вимог.  Такими чином, у й без того далеко не бездоганну екологію гірського краю поволі закладається іще одна міна уповільненої дії.
Однак і серед науковців, що досліджують тему малих електростанцій як альтернативного джерела дешевої енергії є такі, що стверджують: при відповідальному підході до проектних робіт, будівництва та експлуатації, міні-ГЕС – не зло, а благо, і для екології теж. Технології постійно вдосконалюються. Малі ГЕС не забруднюють воду. Сучасні турбіни, виготовлені відповідно до стандартів захисту навколишнього середовища, насичують воду киснем, що сприяє збереженню риби, запобігають утворенню паводків, не допускають забруднення водойм завдяки фільтрам.
Малі ГЕС працюють в автоматичному режимі, дотримуючись санітарних мінімумів, та припиняють роботу при зниженні рівня води, не забираючи її у річок. Для риби на всіх малих ГЕС передбачені рибоходи, технологічно правильне та якісне спорудження та утримання яких є невід’ємною умовою функціонування нових МГЕС.

Що ж стосується заяв противників будівництва МГЕС щодо зменшення туристичної  привабливості  місцевості в зоні міні-ГЕС, то опоненти іронічно заявляють, що від недобросовісних туристів шкоди екології іноді значно більше, ніж від майбутніх електростанцій.

Отож, залишається тільки сподіватися, що до будівництва міні-ГЕС на Латориці в Мукачеві підійдуть з максимумом відповідальності, адже в протилежному випадку погіршення екології не окупиться ніякою здешевленою електроенергією.

Чи не кращою усе ж альтернативою є безпечні вітряки чи використання сонячної енергії, як показує досвід інших країн…

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net