Невже чехи нас зрадили?

Кремль давно і наполегливо створює собі союзників у Євросоюзі. Інколи вони перетворюються на лідерів своїх країн, що значно підсилює вплив путінського режиму на об’єднану Європу. Як не дивно, нерідко ці любителі російських грошей в минулому були затятими антикомуністами й демократами. Їхню метаморфозу важко пояснити.

Мілош Земан запропонував продати Крим Росії.

Президент Чехії перебуває при владі з 8 березня 2013 року. Посада доволі символічна – більшість владних важелів у країні знаходиться в руках прем’єр-міністра. Проте Земан регулярно робить заяви на користь Кремля, а інколи й надає практичну допомогу, пише espreso.tv.

За це в листопаді 2014 року обурені чехи закидали його помідорами та яйцями під час промови, присвяченої 25-річчю Празької весни. Охорона відбивала атаки чорними парасольками.

Зокрема, в 2015 році він запросив Путіна в Прагу, на урочистості з нагоди 70-річчя звільнення концтабору Освенцім. Це викликало протести багатьох громадян Чехії, відбулись акції, на яких учасники несли перекреслений портрет Земана. Виникла громадська ініціатива “Не хочемо Путіна в Празі”. В результаті, від ідеї довелось відмовитись, Росію представляв голова адміністрації президента Сергій Іванов.

Того ж року в травні Земан був одним з небагатьох світових лідерів, які не погидували приїхати до Москви, щоб засвітитися на параді, присвяченому 70-річчю перемоги на фашистською Німеччиною.

Окрім цього Земан регулярно робив проросійські заяви, в яких називав санкції шкідливими та звинувачував західних лідерів у русофобії. Останньою послугою для Кремля стала промова Земана в ПАРЄ, в якій він назвав втрату Україною Криму “завершеною справою” і сказав, що має бути “якась компенсація для України – чи в фінансовій формі, чи нафтою і газом”. А в разі незгоди України на компенсацію, вважає президент Чехії, розпочнеться “європейська війна”.

Це не перша його подібна заява: аналогіно про анексію він говорив у вересні 2016 року, відповідаючи на питання читача видання Parlamentni listy.

Як не дивно, у молодості Земан не вирізнявся особливою любов’ю до Москви. У 1968 році, коли сталася Празька весна, він вступив до компартії. Але вже за два роки його виключили через незгоду з вторгненням радянських військ до Чехословаччини. У 1989 році він опублікував критичну щодо комуністичного режиму статтю, через яку його звільнили з роботи.

Земан також відомий двома пристрастями – він любить футурологію та алкоголь. У 2013 році на виставці відреставрованих скарбів Земан ледь тримався на ногах і час від часу хапався за стіну. ЗМІ запідозрили, що він нетверезий, а його адміністрація пояснювала, що президент підхопив вірусну інфекцію. На захід Земан прибув прямо з прийому в російському посольстві.

Сам він у 2016 році в інтерв’ю для російського видання “Аргументы и факты” заявив, що не любить бехеровку, бо вона занадто солодка, натомість п’є горілку та сливовицю.

zakarpatpost.net