Чоловік наїдається 120 грамами. Жінці потрібно вдвічі менше

— Їздили з дружиною Асею в Іспанію. Там купували в магазинах сир, ковбасу. Нам сподобалася місцева чорізо в травах, — розповідає 37-річний Олександр Затворницький. У вересні торік подружжя почало сімейний бізнес — виготовляють ковбасу.
Олександр Затворницький із дружиною Асею навчилися робити ковбасу за рецептами з інтернету. Торік запустили власне виробництво

Фото: фото надане Олександром Затворницьким

— Коли повернулися додому, почав шукати рецепти в інтернеті. Пробував, експериментував. Важко було знайти потрібне м’ясо, спеції й вино. Пробував спочатку українське. Але воно дає кислинку і зафарбовує м’ясо. Замінив закордонним вином. Вийшло непогано. Ковбасу їли самі, пригощали друзів, знайомих. А потім вони почали замовляти. Перші замовлення були по 2—3 кілограми.

Я тоді працював у крупній компанії в сфері продажів. Сімейний бізнес поєднував із роботою. Згодом почали замовляти по 10—20 кілограмів. Тоді зрозумів, що треба обирати — або робота, або бізнес. Збільшити замовлення допомогли звані вечері. Ще 2013 року започаткували цю традицію. Запрошували незнайомих людей. Готували страви різних кухонь світу. Коли почався Майдан, від вечер відмовилися. А торік знову почали організовувати. Люди, які куштували нашу ковбасу, хотіли придбати її, пише gazeta.ua.

Ковбасу робимо з індички, яловичини та свинини. Найпопулярніша — чорізо в травах. В’ялимо продукцію в погребі старовинного маєтку села Красносілка Комінтернівського району на Одещині. Колись його використовували для в’ялення м’яса, бо на стінах висіли спеціальні гаки. Погріб добре тримає температуру. Зробили там невеликий ремонт, установили примусову витяжку. Ковбаса готується чотири-шість тижнів. Можна придбати спеціальні камери для дозрівання ковбаси. Процес ішов би швидше, але вони коштують від 50 тисяч євро.

У власну справу з дружиною вклали 20 тисяч гривень. На ці гроші придбали професійну м’ясорубку, шприц із нержавіючої сталі для начинення ковбаси.

Порахували, що бізнес окупиться за два роки. Зараз дохід вкладаємо в розвиток. В Одеській області хочу відкрити свиноферму, щоб мати власну сировину. Іспанці своїх свиней годують жолудями. М’ясо суттєво відрізняється від нашого. Воно менш жирне, туге. Має інший присмак. В Іспанії в’ялену ковбасу не кладуть на бутерброд. Нарізують тоненькими шматочками і додають у салати, супи. Ковбаса смачна. А головне — її багато не з’їси. Чоловік наїдається 120 грамами. Жінці потрібно вдвічі менше.

Кілограм ковбаси продаємо по 300 гривень. До кінця року плануємо виготовляти по 800 кілограмів щомісяця. Замовлення приймаємо через соцмережі. Співпрацюємо з ресторанами Одеси та Києва.