Багатіємо: Закарпаття увійшло до ТОП-10 з найвищим рівнем доходів в Україні

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у своєму економічному аналізі життя в Україні та в Угорщині провів цікаву паралель між статками закарпатців та угорців.

За його словами,він сам любить відпочивати у Берегові, тож йому болісно, що наразі  Угорщина намагається дестабілізувати ситуацію в прилеглих до неї районах Закарпаття та пропонує паспорти й фінансову підтримку місцевим громадам та окремим громадянам.

«Середня заробітна плата в Угорщині до сплати податків становить €820. Після сплати податків середній заробіток становить €570, тобто 18тис. грн. До найбільш запитуваних в Угорщині з України є швачки та будівельники. Мінімальна зарплата для некваліфікованих робітників, якими є громадяни України, становить €410, тобто практично 13тис. грн. Це є значно вище, ніж заробляє мешканець Закарпаття. Але відбуваються цікаві тенденції. У той час, як в Угорщині середня зарплата в 2016 році знизилась на 12%, на Закарпатті вона зросла. При цьому область є лідером серед усіх регіонів України з росту доходу громадян за два останніх роки. Середня заробітна плата в 2016 році зросла на 64%, а в 2017 році – на 22%. Середній показник по Україні підвищення середньої зарплати в 2016 році становив 48,5%, а в 2017 році – 18%. На серпень цього року цей показник на Закарпатті складає 6331грн. При цьому за рівнем зарплати область впритул наблизилось до Одещини, яка завжди славилася своїми статками.

Якщо на початок 2016 року Закарпатська область входила до ТОП-10 регіонів з найнижчим рівнем доходів, то вже на серпень 2017 – у ТОП-10 з найвищим рівнем середньої заробітної плати. І якщо темпи зростання доходів мешканців області збережуться на такому ж рівні, то область має всі шанси вийти в 2018 році на 6-е місце за рівнем зарплати в Україні.

Найвищі показники можна побачити в регіонах, до яких продовжують надходити іноземні інвестиції, а також з яких виїжджає найбільше трудових мігрантів. Обидва фактори розігрівають ринок праці, що й призводить до зростання доходів усередині області.,- наголосив пан Олексій.

Крім того, експерт зауважив, що Закарпаття після окупації Криму стало улюбленим місцем відпочинку та туризму для українців.

«Тому, якщо хочете підтримати нашу країну, приїжджайте відпочивати до Закарпаття. Це й буде проявом економічного патріотизму, тому що патріотизм проявляється не лише через слова, а й через гроші», – заявив очільник Асоціації постачальників торговельних мереж.

zakarpatpost.net