У мукачівському Пентагоні хочуть облаштувати Софіїн двір

Триває конкурс проектів громадських ініціатив. Хоча для України в цілому це явище не є новим, та все ж Мукачево цього року бере в ньому участь уперше. Нагадуємо, що всього у конкурсі зареєстровано дванадцять проектів. Голосування мукачівців за уподобані проекти відбуватиметься з  1 по 15 листопада у приміщенні ЦНАП або ж на сайті конкурсу.

Минулої неділі – 22 жовтня – кожен бажаючий мав змогу поближче познайомитися іще з одним проектом. Цього разу зацікавлені, а також організатори презентації, зібралися у дворі одного з будинків по вулиці Ілони Зріні. Проект недарма має назву «Підвищення якості життя мешканців житлового мікрорайону міста Мукачево («Пентагон»), шляхом створення громадського простору  «Софіїн двір», розташованого вул. І.Зріні 109а». Мова йде про створення затишного куточку для змістовного дозвілля містян у дворі будинку, де колись жила відома мукачівська поетеса Софія Малильо (1926-2015).

Авторами  проекту є ініціативна група мукачівців на чолі з Тетяною Кіш. Проект має свою невеличку передісторію. Рік тому зовнішні стіни квартири, в якій колись мешкала  Софія Малильо, заясніли художнім розписом в національному стилі, а серед барвистих квітів кожен з перехожих має змогу прочитати уривок з вірша поетеси. У такий оригінальний спосіб вшанували пам`ять видатної землячки небайдужі мукачівці. Цей крок не залишився непоміченим мешканцями двору і став поштовхом до участі в проекті громадських ініціатив. Виникла ідея не просто облагородити дещо занехаяний куточок «Софіїного двору», а створити тут такий простір, де б могли збиратися та проводити цікаві зустрічі творчі люди, підлітки, громадськість. Своє бачення майбутнього цього простору і презентували гостям заходу його автори.

–   В громадському просторі «Софіїн двір»  планується  створити народну  читальню як живу пам`ять  і вшанування  творчості Софії Малильо, – повідомила присутнім представниця ініціативної групи Валентина Щербина. –   Ми хочемо не просто облаштувати прибудинкову територію й відновити приміщення під’їзду будинку де жила Софія – виконати необхідні ремонтні роботи та оздобити стіни  розписом  рядками з віршів Софії, орнаментальними малюнками, – ми хочемо створити публічний простір у місті Мукачеві .  До публічного простору  існують  особливі вимоги: бути доступним для всіх, ізольованим від транспортного руху, шуму, промислових забруднень. Цим вимогам територія Софіїного Двору цілком відповідає. Крім того, цей простір має бути безпечним, тобто захищеним від злочинності, добре освітленим.  Тому в проекті передбачено встановлення ліхтаря на сонячних батареях.    Перебування в громадському просторі та користування ним,  народною читальнею безкоштовне. Це буде простір творчого спілкування.  Публічний простір є синонімом якості життя у місті, навіть, синонімом самого міста, тому проект ми  присвячуємо нашій славетній землячці Софії Малильо.

За допомогою ілюстрацій автори проекту продемонстрували присутнім, як має виглядати куточок міста, де проходила презентація, у випадку, якщо саме цей проект – один із так званих «малих» проектів, котрий передбачає затрати не більше 300 тис. грн. – здобуде перемогу. Стилізована під телефонну будку кабінка для обміну книгами – буккросінгу, альтанка, оригінальні лавочки, спеціальне покриття замість бур’янових заростей, на якому зручно буде і спортом чи танцями займатися на свіжому повітрі, і майстер-класи різноманітні влаштовувати.

Символічно, що серед гостей презентації було чимало діток, творчих людей різних напрямків. Художники, письменники, хореографи, спортсмени. Вихованка танцювальної студії продемонструвала декілька складних елементів художньої гімнастики, хлопчики-футболісти потішили присутніх умінням володіння м`ячем, народна умілиця, волонтерка Тетяна Коструб`як познайомила гостей з чудовими сувенірами, виготовленими власноруч, і пообіцяла проводити майстер-класи для бажаючих в оновленому Софіїному дворі. Після презентації люди довго не хотіли розходитися, адже потреба у простому спілкуванні поза домом і роботою є у кожної особистості. Саме для таких і задумано автором проекту створення громадського простору «Софіїн двір».

zakarpatpost.net