Всюди добре, а вдома – найкраще? Чи хочуть закарпатці жити за кордоном

Тож чому одні їдуть закордон і не повертаються, а інші –  рвуться додому. Тай загалом далеко не всі краяни прагнуть кудись виїхати.

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у вересні 2017 року, 61% респондентів заявили, що не хотіли б поїхати за кордон на постійне місце проживання. Водночас 35% сказали, що мають таке бажання, ще 4% – не визначилися із відповіддю. У порівнянні із минулим роком кількість тих, хто хотів би змінити місце проживання на іншу країну незначно зросла (з 30% до 35%). Найбільше тих, хто бажав би змінити місце проживання серед мешканців Заходу (41%). Серед молоді (18-35 років) кількість тих, хто має бажання переїхати на постійне місце проживання за кордон, – 54%. Натомість серед старшого покоління таких лише 19%. Дещо більше тих, хто висловлює бажання емігрувати серед осіб з вищою освітою та більш заможних. Водночас слід звернути увагу, що серед тих, хто працював за кордоном, виїхати жити туди на постійно хочуть менше, ніж ті, хто  про це тільки мріє.

Що ж стосується причин, через які наші земляки  починають думати про еміграцію, то  це передусім – втрата  надії на  кращі умови для життя (64%), бажання  забезпечити краще майбутнє дітям (34%), відсутність достойної роботи в Україні – 23%, а також бажання отримати кращу освіту – 12%. Менше 10% вказали причинами відсутність безпеки в Україні, можливість отримати  краще медобслуговування, кращі умови ведення бізнесу, бажання самореалізації, сімейні обставини.

Логічно, що основною мотивацією у бажанні працювати за кордоном респонденти найчастіше називали вищий рівень зарплати в інших країнах (72%), кращі умови праці, бажання заробити на житло (навчання дітей, лікування родичів тощо), більші можливості для самореалізації – від 16 до 20% опитаних і бажання відкрити там власну справу, або  отримати досвід роботи в міжнародних компаніях – 7% опитаних.

Найчастіше серед країн, в яких би хотіли працювати наші краяни, учасники дослідження називали Німеччину (37%), Польщу 26%, США – 22%, Канаду – 21%, Чехію – 16%, Італію – 15%, Великобританію – 14%, Францію або Швецію – по 12%, Ізраїль – 11%, Іспанію – 9%, Нідерланди – 7%.

І ще… що цікаво, то  дві третини опитаних заявили, що не хотіли б мати подвійного громадянства, 35% сказали, що хотіли б мати другий паспорт. Серед країн, громадянство яких хотіли б мати наші земляки, найбільше респондентів обрали обирали держави ЄС (42%). 18% хотіли б мати громадянство США, 15% – Канади.

Отже, як кажуть, скільки людей – стільки й думок. Де кому жити – особистий вибір кожного. Але не хотілося б, аби наші краяни вірили в міф про казкове життя закордоном, де можна просто ніжитись на морському узбережжі, а гроші  тим часом самі падуть у долоні із неба.

Аби щось мати, потрібно працювати… всюди.

zakarpatpost.net