Діра на кордоні: хто приватизував 150 кілометрів закарпатської землі біля Європи

Народний депутат України Віктор Балога в інтерв’ю програмі “Гордон” на телеканалі “112 Україна” розповів про те, що знає, кому належить приватна територія на кордоні Закарпаття з Угорщиною.

На запитаннядурналіста: “Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос сказав, що ви маєте 150 км власного кордону. Що він мав на увазі?”, – нардеп відповів:

– Він сказав, що неконтрольованого 150 км кордону. Якщо ми маємо з Росією біля 400 км неконтрольованого кордону, – він хотів зробити сенсацію. Прикордонники його дезавуювали і сказали, що вся прикордонна смуга, яка відноситься до прикордонників, контролюється. А землі, дотичні до кордону – приватизовані. Так я хочу спитати, хто приватизував землю, і хто такий міг насмілитися і приватизувати землю без СБУ, без прокуратури? Якщо би завтра президент виніс рішення, щоб ці землі повернути, то не пройшло б і трьох годин, як ці землі взяли б і повернули. Зрозуміло, що є лісосмуга, є смуга прикордонна, і є приватна територія, з якої туди заходять. Є так звана “зельонка”, де розписано хто, куди, скільки носить.

Це схема, організована владою. Якщо подивитися на тих людей, які це приватизували, – за ними нічого не стоїть. Вони бідні, як церковні миші. Якщо подивитися на акти – там багато мертвих душ, людей, яких вже давно нема на цій землі. Тому хай на себе напишуть скаргу, що ми не можемо взяти державний кордон під охорону. Само собою, що це тисячі робочих місць у Закарпатті, Одесі, Києві, тому що вся країна працює і робить поставки до всіх кордонів, які є дотичні до ЄС. Ми наносимо великий ущерб, як економічний, так і моральний, етичний у стосунках з нашими сусідами. Якщо людина хоче це зупинити, це можна зробити за один день. Просто сказати: “Завтра вже це не робимо”. І не потрібно буде руки відтинати.