Halloween по-закарпатськи. Що варто знати про цей день. Думка священика

Моє особисте знайомство із  «Halloween» та його відзначенням відбулося не на Закарпатті, а в Німеччині.

Одного разу, перебуваючи в гостях у своїх знайомих вони нарікаючи розповідали мені, що день народження їхньої меншої дитини Софії вони не відзначатимуть через те, що багаторічна спроба запросити її друзів 31 жовтня на святкування не принесла успіху, оскільки всі діти і молодь активно беруть участь у різного роду вечірках, ходіннях вулицями і відвідуванні сусідів.

На Закарпатті представники старшого покоління, мої ровесники та теперішня молодь не знали, що таке «Halloween», бо це у нас ніколи не святкувалось. Тут з давніх-давен 1 листопада відвідують цвинтарі і вшановують померлих. Halloween -це “свято” є чужим для нас і взагалі не вписується у нашу традицію, культуру і християнський звичай. Чому? Відповідь на це питання дуже проста. В IX-му столітті за указом папи Римського Григорія IV Західна латинська Церква почала святкувати «Всіх Святих»,  (1 листопада). А ніч напередодні свята на середньовічній англійській мові отримала назву “All Hallow’s Eve” (навечір’я (дня) Всіх Святих), або просто (Hallow E’en). Halloween є для нас чуже тому, що ані греко-католики, ані православні 1 листопада не святкують «Всіх Святих». Це свято ми відзначаємо після Торжества Пресвятої Тройці. Греко-католицька церква на Закарпатті святкує свято Бл. свщмч. єп. Теодора (Ромжі), якого отруїла і вбила безбожна комуністична влада у 1947 році.

Апостол Павло у посланні до Єфесян говорить так: «Ви були колись темрявою, тепер же – світлом у Господі: поводьтеся як діти світла. Плід світла є в усьому, що добре, що справедливе та правдиве. Шукайте пильно те, що Господові подобається. Не приставайте до безплідних діл темряви, а радше їх ганіте…» (Ефесян 5, 8-12) Отже, костюми вампірів, чортиків, фей, крові і різного роду злих духів представляє перед нами картину темряви, а ми, закарпатці, є християни і маємо старатися бути дітьми світла і нести в цей світ мир, любов, справедливість і милосердя.

На Закарпатті буде краще продовжувати традиції наших предків і батьків формувати і виховувати повагу до померлих, до цвинтаря і, найголовніше – не забувати про тих, хто відійшов у вічність і згадувати їх у своїх молитвах. Вважаю, що ця тема повинна обговорюватися і дискутуватися на всіх рівнях нашого суспільства і разом з церквами думати про альтернативу Halloweeny, особливо в цей час коли наша країна знаходиться у стані війни і будь-які ідеї розповсюдження миру, любові, надії, милосердя і справедливості будуть неначе промінчиками сонця над нашим краєм.

Однак спостерігаючи за цим явищем за кордоном хочу сказати, що і в USA і так само в Європі зацікавлені у цьому „святі“ лише продавці реклами, товарів і костюмів та фільмів. Серед людей воно з кожним роком втрачає популярність.

Halloween – зневажує і висміює християнське розуміння смерті і саме тому особисто я його не святкую.

о. Михаїл ФЕТЬКО, ексклюзивно для zakarpatpost.net