Бути чи не бути курорту в Карпатах: хто ж поклав око на Свидовець. ВІДЕО

Запеклі суперечки і навіть судові позови спровокував проект великого лижного курорту “Свидовець” на Закарпатті.

Його будівництво схвалили Тячівська і Рахівська райадміністрації. А ось жителі прилеглих селищ сприйняли неоднозначно. Чому вони не раді новим можливостям?..

Ось тут – на Свидовецькому хребті, планують будувати лижні траси, ресторани і готелі, показує француз Орест Дель Соль. Він приїхав на Закарпаття двадцять років тому і вирішив залишитися. Каже, українські Карпати – унікальні, ніде в Європі вже не залишилося такої незайманої природи.”Яка краса, хто це має право приватизувати? Чого тут маю ділити це різні огорожі, електропередачі, це кому треба? Люди тут ходять, мають тоже роботу – ягоди, гриби, тут пасуть вівчарі, роблять сир”.

Жителі одного з найближчих сіл – Лопуховао, бояться, що будівництво гірськолижного комплексу спровокує паводки і зсуви і висушить колодязі. Екологи їх побоювання поділяють, передає Інтер.

“Усі водоносні артерії перерізаються, бо, фактично, отут збирається вода, яка потім спускається у низинні райони, села і так далі, а з водою вже у нас проблеми – навіть в горах, влітку вода майже висихаєє”, – говорить житель с. Лопухово Володимир Фабрицій.

“Полонини, болотні угіддя високогірні, вони виконують стримуючу роль, роль такої губки, накопичення, там стримуються усі ці опади, так само ліси. Почнеться будівництво, будівництво – це ерозії”, – говорить еколог з Ужгорода Оксана Станкевич.

Три депутата Лопухівської сільради вже оскаржують в суді рішення Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій, які схвалили будівництво гірськолижного комплексу. Його детальний план – на стіні кабінету селищного голови Ясіня.

Масштаби вражають: 230 кілометрів лижних трас, 60 готелів, 120 ресторанів, і навіть – аеродром. Одночасно тут зможуть відпочивати майже 30 тисяч туристів.

“Люди “за” тому, щоби туристи проживали в Ясінях і каталися на лижах, аби село було приєднано до загального комплекса. Люди не є самі проти себе. Туристів стає більше”, – каже селищний голова Ясіня Едуард Зелінський.

Жителі Ясінів і Чорної Тиси кажуть: якщо комплекс побудують – будуть робочі місця, зараз майже половина жителів виїжджає за кордон. А ще, нарешті, дороги, каналізація та водопостачання.

“Це добре для села, ну, робота буде”, – говорить мешканка села Чорна Тиса Василина.

“У нас люди підтримали нормально, у нас було 200 чоловік у клубі, то 2 чоловіка були проти. Решта всі були “за”. Зразу зупиниться вирубка лісу. Вони візьмуть свої, де там їм треба, напрями на ті підйомники, ірешта все вони будуть охороняти”, – говорить сільський голова с. Чорна Тиса Іван Павлючок.

В обладміністрації кажуть: кількість туристів, які хочуть відпочити в Карпатах, з кожним роком зростає. Приймати їх – ніде.

“Упала гривня і за 100 доларів там можна яішніцу поснідати, а тут можна неділю віддохнути з вином, з паленкою. Людям десь потрібно відпочивати, не на якихось там, шо сам “пан склепав”, як кажуть у Польші, а потрібні сучасні курорти, сучасні готелі”, – пояснює голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Бути чи гірськолижного курорту на Свидовецькому хребті? Останнє слово – за Кабміном. Тільки в уряді можуть прийняти остаточне рішення про виділення землі під будівництво курорту.

 zakarpatpost.net