Скільки коштує в Ужгороді пом’янути мертвих?

1 листопада не лише частина Закарпаття, але й весь західний світ вшановує тих, кого вже немає з нами. День пам’яті мертвих – вважається даниною предкам.

На цвинтарі наші земляки йдуть цілими родинами і до свята традиційно готуються з притаманною нашому краю щедрістю, закуповують усі атрибути, замовляють у храмах заупокійні літургії. Тож скільки коштує День пам’яті у цьому році? Спробуємо підрахувати, пише газета «Наш Ужгород».

На цвинтар не з порожніми руками

Починаємо традиційно із ринків, адже саме там купують крам більшість мешканців нашого міста.

Отже, примітивні віночки, які закликають не купувати навіть священики, але які все одно користуються попитом, старують від 20 гривень. Є як зі штучних, так і з засушених квітів. У середньому в 50 гривень вкластися можна.

У бюро ритуальних послуг Ужгорода та спеціалізованих магазинах ціни майже аналогічні.

«Найдешевші продаємо за 25 гривень. Є й за 400. Але на День пам’яті купують у середньому вінки вартістю до 50 гривень. Паломництва з покупців немає, продаємо небагато краму до свята. Нині куди популярніше нести на кладовище живі квіти», – каже продавчиня однієї з крамниць пані Ольга.

Отож вирушаємо шукати квіти.

Хризантеми , що вважаються на Закарпатті одним з головних атрибутів цього свята, як кажуть, на всякий колір і смак. Розмаїття – дуже широке. Ціни також різні.

За квітку у вазоні просять у середньому 40-50 гривень, залежно від її розміру. Проте можна знайти й за 25, навіть за 20 гривень. Щоправда, такі рослини мають трохи дрібніші суцвіття, але також гарні.

Хризантеми для букетів коштують 5-10 гривень за штуку. Більшість продавців дають їх по 8. Вибір також дуже великий, але найбільшим попитом користуються жовті. Штучні хризантеми, до речі, продають за такою ж ціною.

«У цьому році квіти навіть дешевші, ніж торік», – каже одна з покупчинь. Минулої осені купувала  квітку у горщику за 60 гривень».

Ну…  і яке ж свято без свічок. Їхня вартість також не є захмарною, хоча порівняно з 1 листопада 2016 року трохи підвищилась.

Отже, просту свічку можна придбати і за 5, і за 10, і за 20, і за 40 гривень. У деяких храмах міста церковні можна купити й по гривні.

Лампадки трохи дорожчі. Найменші продають по 12 гривень, трохи більші – 20-25, середні – 40, великі – 120.

Звісно, 1 листопада наші земляки відвідують не одну, а кілька могил, але все одно видатки є прийнятними і вкластися можна навіть у 100-200 гривень.

Інша справа, що багато хто бажає замовити заупокійну службу у церквах. Але тут також космічних сум не потрібно. Платять краяни переважно за молитву 20-50 гривень, іноді – 100. Тут уже кому як дозволяють статки.

Отже, незважаючи сталу суспільну думку, що все у нас дорого, День пам’яті померлих обходиться в помірну суму.

Як Ужгород готується до Хелловіна і що це за свято?

На Закарпатті День усіх святих переважно святкують відвідинами церков та кладовищ. Наші краяни 1 листопада віддають шану мертвим.

Але звідки ж традиція одягатися в костюми і лякати інших?

Коріння сягає язичницьких часів.

У Ірландії, Англії і Франції колись користувалися календарем, у якому рік ділився на два сезони: світлий і темний. Зима у них починалася в листопаді. Тож протягом перших трьох днів нового сезону  селяни бурхливо відзначали закінчення польових робіт і запалювали зимовий осередок. Вважалося, що вступає в права бог  Самхейн – владика темряви і смерті. У ніч Самайна розводили високі багаття, приносили жертви богу і ворожили на майбутнє, поминали померлих.

За легендою, 1 листопада відкривалася брама в інший світ і стиралася межа між світами мертвих і живих. Землею блукали душі тих померлих, які порушували закони праведного життя. Отже, живі, аби обдурити темні сили одягалися в шкури мертвих тварин, а над входом у будинки чіпляли спеціальні обереги – ліхтарі, вирізані з овочів, як зараз гарбузи на Хелловін.

Згодом, після прийняття християнства,звичай намагалися викоренити священики, але він навпаки став ще популярнішим, до того ж серед  інших народів.

Церкві довелося піти на поступки, і 1 листопада встановили свято День всіх святих, який частково включав і звичаї язичницького Самайна.

Наразі Ужгород готується до 1листопада. Святково прибирають вітрини магазинів, кафе, ужгородці купують костюми для дітей.

Планується, що на День усіх святих  на площі Театральній уже традиційно пройдуть урочистості та костюмований парад.

Наголосимо, що цьогоріч 1 листопада офіційно буде вихідним.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net