Готуйте гроші. За розведення безпородних тварин закарпатці будуть платити 20 тисяч гривень

Документ передбачає створення електронного реєстру вихованців. Вбивати тварин для зменшення їхньої кількості хочуть заборонити зовсім, а от стерилізацію зробити обов’язковою, якщо не йдеться про розведення породистих котів і собак.

Українському парламенту пропонують заборонити розведення безпородних тварин і запровадити електронний реєстр домашніх улюбленців та вихованців притулків. Відповідний законопроект № 7220 щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин зареєструвала група з 20 нардепів на чолі з представником БПП Андрієм Немировським, пише 112.ua.

Обов’язки власників домашніх тварин

Основна ідея законопроекту – реєстрація всіх домашніх та екзотичних тварин в Україні. Для власників вихованців це означає збільшення клопоту з “легалізації” свого улюбленця.

Йдеться про обов’язкову реєстрацію домашньої тварини в будь-якій ветеринарній клініці, за власні гроші. Станом на сьогодні йдеться про 160 грн. При цьому власнику видають паспорт песика чи котика і жетон вихованця, який треба повісити на ошийник чи якимось іншим чином. Процедура передбачає, що тварину чіпують.

Безкоштовно готові реєструвати вихованців, взятих із притулків, тварин інвалідів першої та другої груп і деяких чорнобильців.

Законопроект передбачає створення переліку потенційно небезпечних порід собак. Їхніх власників хочуть зобов’язати надавати довідку про пройдений психіатричний огляд, а також про те, що в кінологічному клубі вони навчилися утримувати такого собаку.

Окрім того, власник домашнього улюбленця повинен кожні три роки возити його до ветеринарів. Якщо не прибере за песиком послід на вулиці чи в під’їзді – штраф.

А якщо людина переїжджає, вона має повідомити про те, що і вихованець змінить місце мешкання.

Коли тварина помирає, її хазяїн має одразу ж повідомити ветеринарів та здати труп на кладовище тварин разом із жетоном, паспортом та чипом. При цьому реєстраційний номер тварини визнають скасованим, однак його більше ніколи не зможуть присвоїти іншому вихованцю.

Безпородних тварин хочуть зобов’язати стерилізувати, а породистих злучати тільки за допомогою кінологічних, фелінологічних клубів та розплідників.

Законопроект дозволяє вигулювати домашню тварину тільки людям старше 18 років (у чинному законі – старше 14 років). Хоча штрафів за порушення не передбачено.

Якщо людина хоче відмовитися від утримування вихованця, вона має здати його до спеціального притулку (а не вигнати на вулицю).

Що відбувається, якщо домашня тварина випадково опинилася на вулиці? Її вважатимуть безпритульною, а тому зловлять, стерилізують, при цьому в ЗМІ повідомлять прикмети тварини, а також про те, до якого притулку її відвезли. Власник зможе забрати свого вихованця, якщо приїде за ним із паспортом тварини та сплатить витрати на вилов, тримання і стерилізацію котика чи песика.

Електронний реєстр та індивідувальний номер кожному вихованцю

Заборонити розводити безпородних тварин хочуть не просто так, а для унормування їхньої популяції. Для контролю і регуляції кількості домашніх тварин пропонують запустити також електронний реєстр – базу, де будуть міститися дані про тварину, зокрема номер її жетона, породу тощо, а також інформація про її власника чи опікуна.

Інформація про зареєстрованих домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, є відкритою, безплатною та в загальному доступі.

Водночас документ передбачає заборону евтаназії з метою врегулювання кількості безпритульних тварин. Вихід – стерилізація і тільки стерилізація. Якщо власник безпородного кота буде сплачувати великі штрафи за “незаконний” приплод свого вихованця, він не матиме права вбивати новонароджених кошенят (на сьогодні закон дозволяє це).

Окрім того, у правоохоронців пропонують забрати право застосовувати зброю, щоб відбити напад тварини, поведінка якої загрожує життю чи здоров’ю людини. Натомість можна буде лише за допомогою рушниці ввести тварині снодійні чи транквілізатори, щоб знерушити її.

Штрафи і строки за нестерилізацію тварин та інші порушення

Домашні улюбленці – це не тільки розваги, а й відповідальність, зокрема, якщо законопроект ухвалять, адміністративна і кримінальна.

Найбільші штрафи – 20 тис. 400 грн – передбачаються за повторні порушення щодо стерилізації чи приплоду безпородної тварини. Якщо власника вихованця вперше спіймали на тому, що він не стерилізував безпородного улюбленця, покарання становить 3400 грн, якщо така самиця вперше народила малят – 5100 грн.

Використання тварин для жебрацтва передбачає штраф у 5100 грн, повторне порушення протягом року – 20 тис. 400 грн.

Новини за темою:

За тримання собак і котів у заборонених місцях чи незареєстрованих тварин – попередження і штраф 850-1700 грн (згідно з чинним законом – 17-51 грн), повторне порушення протягом року – 1700-2550 грн (наразі – 51-85 грн).

Якщо власник не прибрав послід собаки на вулиці, у транспорті, на сходовій клітині тощо, йому загрожує штраф 850-1700 грн. Не каратимуть тільки власників собак-поводирів.

Торгувати з рук домашніми тваринами не можна, штраф – 170-340 грн, при цьому котиків і песиків можуть конфіскувати.

Усі ці штрафи, згідно із законопроектом, будуть виписувати представники Нацполіції.

До Кримінального кодексу також пропонують внести зміни щодо захисту тварин від жорстокого поводження, але строки будуть тими самими: найжорсткіше покарання – 8 років тюрми.