Насправді медичні препарати лікують чи калічать закарпатців?

Кажуть, що осінь – сезон меланхолії, депресії та застуд. Але чи справді це так?

І хто ж це стверджує насправді? Фактично такі тези щодня лунають з екранів телевізорів. У рекламних роликах,  якими перериваються новини, фільми, навіть мультфільми та дитячі передачі, усміхнені хлопці й дівчата бабусі та дідусі радять прийняти диво-пігулку і зцілитися від усіх недуг.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

«Випийте порошок – і всі симптоми застуди зникнуть. Чхаєте? Закладений ніс? Купіть диво-краплі від нежитю. У вас депресія? Прийміть таблетку – і ви за кілька хвилин  про неї забудете». Саме такі заклики поступово настільки вкорінюються у підсвідомість людей, що вони стрімголов несуться в аптеки, аби випередити хворобу, якої ще й близько немає.

Обкладинка свіжого номера газети «Поради здоров’я»

Тож чи справді осінь – сезон захворювань? Чи просто в нас останнім часом з’явилося забагато аптек, тож їхні власники, аби збути крам розумно підбираються до свідомості населення.

Так само пропагується і вакцинація, яка фактично не є безневинною. Скільки випадків побічних явищ останнім часом обговорюється на кожному кроці – це і шок, і алергія, і навіть каліцтво через щеплення. Найчастіше мова йде про дітей.

Закарпатка Марія Сабов народила здорову доньку. Дівчинка швидко набирала вагу. І мама з немовлям уже готувалася до виписки. Але на другий день дитину забрали на огляд, через хвилин 10 – повернули. Через кілька годин вона почала дуже плакати. Оглянувши маля, медики поставили діагноз: гепатит.

– Лікар  сказав, що вона занедужала і видав цілий список ліків, які негайно необхідно було придбати. Ніхто нічого не пояснював, а я, нічого не розуміючи,  просто послухала рекомендації і зробила те, що мені пропонували. Коли дитині було два місяці, їй знову зробили щеплення від гепатиту. Після цього в дочки почалася нудота, підвищилася температура і в загальному її стан був дуже невтішним. Викликала дільничного лікаря. Виявилося, що в неї така реакція на щеплення. Тільки тоді я зрозуміла, що насправді було в пологовому. Але, парадоксально, мене обманювали, мені не казали правду! З того часу на всі вакцинації пишу відмову. Не хочу губити здоров’я найдорожчої мені людини, – каже Марія.

Подібними історіями діляться й інші жінки.

Реакція на вакцину від коклюшу, дифтерії та правця була і в маленької Софійки Боклоганич.

Її мама Світлана розповідає, що дочку ледве довезли до Мукачівської дитячої лікарні.

– Дитині тоді було шість років. Після ін’єкції в поліклініці у неї почалися труднощі з диханням. Ми приїхали додому і не знали що робити. Викликали «Швидку». Симптоми трохи зняли. Та через годину все повторилося. Ми вирішили не гаяти часу і мчати до Мукачева. На щастя, вона жива. Але після того щеплення ми ще півроку боролися з ускладненнями. Раніше я категорично виступала за вакцинацію, а після цього випадку повністю змінила думку.

Цікаво, що перед вакциною АКДС самі лікарі радять давати дитині жарознижувальні препарати. Адже теоретично невинні компоненти не мали в підвищувати температуру… Виходить, не такі вже вони й невинні! Та й якість вакцин також викликає багато сумнівів. Нерідко ж після щеплень малюки стають каліками або ще гірше – помирають. І як би деякі медики не запевняли в тому, що щеплення корисні, це не зовсім так. Такої думки і лікар-гомеопат Наталя Коломієць.

– Саме щеплені діти у 2-5 разів частіше страждають важкими невиліковними недугами , – каже вона.

Справді, часто вакцинація має дуже плачевні наслідки. Але повернемося до застуд.

Інший наш земляк  Микола Поліщук завжди дбав про своє здоров’я, стежив за зовнішністю та завжди купував усі найновіші і найдорожчі препарати, які рекламували.

– Статки мені дозволяли придбати пачку  вітамінів, скажімо, за 50 євро. Тоді коли найдешевші можна було знайти й за 50 гривень. Думав, чим дорожче, тим ефективніше. Пив їх регулярно, щодня, суворо за графіком, хвилина в хвилину, як писалося в інструкції. Трав’яний чай у мене був на столі завжди. Однак якось помітив, що скільки б не пив вітамінів, все одно хворію. Застудився раз, вдруге, втретє. Приблизно тричі на рік мав  ГРВІ. Але ж на коробці препаратів писалося, що вони настільки зміцнюють імунітет, що про хвороби можна забути. Тоді я засумнівався у ефективності ліків. На наступний рік ситуація повторилась. Думаю, щось не те. Стільки грошей вкладаю, усіх приписів дотримуюсь, а ефект зворотній. Збагнув, що щось не так. Перестав приймати. Минув рік – і я жодного разу не захворів. Щоправда, паралельно змінив раціон харчування, почав вести здоровий спосіб життя,- наголосив Микола.

Втім, не тільки жадібні власники фармацевтичних компаній, але й ми самі багато в чому винні. Нам лінь займатися собою, піклуватися про своє здоров’я, робити вранці зарядку, гуляти вечорами, щоб не мучило безсоння і не боліла голова від нескінченного перегляду телепрограм. Навіщо готувати корисну їжу і обмежувати себе шкідливою, якщо є ліки, харчові добавки та вітаміни в коробочках? Навіщо працювати, напружуватися, проявляти силу волі, якщо можна просто вийняти з аптечки рятівну пігулку – і вона все виправить. Але це – лише самообман.

Слід зазначити, що основними чинниками здоров’я взагалі є їжа та спосіб життя. Недарма кажуть, що ми є тим, що їмо. Саме від продуктів і від того, в якому вигляді їх споживаємо, залежить наше самопочуття.

Організм людини живий, а хімія у вигляді лікарських препаратів його вбиває.

У кого сильна імунна система, деякі речовини ще виводяться, інші ж починають хворіти.

Статистики щодо побічних ефектів від ліків, на жаль, у нашій державі знайти не вдається. А от  у США причина смерті від побічних ефектів, які дають медикаменти, вийшла на четверте місце, поступившись лише хворобам серця, онкологічним захворюванням та інсультам. Статистика показала, що кожен рік ліки вбивають 125 тисяч американців! Однак ці цифри чомусь лякають лише лікарів і експертів у сфері фармацевтики, прості громадяни продовжують активно поповнювати свої аптечки. Обсяги продажів медичних препаратів щороку зростають, причому не тільки в США, але і в  нас.

Звичайно, іноді без медикаментозних препаратів не обійтися. Колись від туберкульозу, пневмонії, інфікованих ран вмирала величезна кількість людей, а зараз їх вдається врятувати. У екстрених випадках медикаменти справді потрібні. Але таке трапляється вкрай рідко.

Дослідження показали, що ліки здатні викликати або посилювати симптоми багатьох захворювань. Саме медикаментозні препарати, і ніщо інше, часто стають причиною розвитку важких захворювань, які нерідко закінчуються інвалідністю і навіть смертю. Вчені дали цьому феномену назву «лікарська хвороба», суть якої зводиться до того, що за допомогою таблеток людина повільно вбиває себе. Накопичені токсичні речовини важко і головне дуже довго  виводяться з організму. Це стосується навіть звичайного екстракту валеріани, який п’ють як заспокійливе.

Отже, чи варто нам ризикувати своїм здоров’ям, ковтаючи сумнівні препарати, адже набагато легше і дешевше пройти курс вітамінної терапії не за допомогою пігулок, а вживаючи овочі і фрукти. Хіба ж може бути більше корисних речовин у таблетці, ніж у самих продуктах?

І ще… як казала американська письменниця, одна із засновників руху самодопомоги, автор понад 30 книг із психології Луїза Хей:  «Чим більше позитивних думок в підсвідомих куточках твого існування, тим менше хвороб буде приходити в твоє життя!»

Тому хочеться щиро побажати всім читачам мудрості та здоров’я.

Сергій ОРОС, zakarpatpost.net