Здешевлення гречки пов’язане з наближенням нового політичного сезону?

Такий жартівливий висновок зробив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, за рік подорожчали більш ніж 90% соціальних продуктів харчування. Крім гречки та яєць.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

“Із жовтня 2016 року інфляція становила 15,7%. При цьому здорожчання всіх видів молочної продукції в 2 рази більше, ніж інфляція. Сметана за рік піднялась у ціні на 35%, сир м’який – на 34%, молоко – на 34%, масло вершкове – на 32%, – зазначивпан Олексій. – За рік вершкове масло додало 37грн. за кілограм, м’який сир – 25грн., сметана – 12грн., а молоко – 4,5грн. за літр. Відтепер кілограм масла можна купити в середньому в країні за 132грн., сиру м’якого – за 99грн., сметани – за 46,5грн., молока – за 18грн. за літр.

Найдешевше вершкове масло продається на Закарпатті – 131грн., а найдорожче на Київщині та в місті Києві – 167,5грн. за кілограм. Найнижча ціна на м’який сир на Житомирщині – 75грн., а найвища на Рівненщині і в місті Києві – 104грн. Найбільш доступна сметана на Тернопільщині – 40грн., а Донеччина має найвищу ціну – 54грн. Найдемократичніша ціна на молоко на Луганщині – майже 14грн., у той час як у Чернігівській області – майже 20грн. Якщо в цілому оцінити вартість молочного кошика, то найбільш дорогим він є в столиці нашої країни. Але середня заробітна плата в Києві становила на серпень 11073грн., у той час як на Тернопільщині вона дорівнювала 5503 грн.

Молоко буде продовжувати зростати в ціні до наступного літнього сезону, що буде штовхати ціни на всі молочні продукти догори. Але після рекордних подорожчань у світі вершкового масла протягом 1,5 року воно почало дешевшати, що неодмінно скажеться на ціні в Україні. Станом на сьогодні молоко та молочні продукти в сусідній Польщі дешевше від 10 до 25%”.

zakarpatpost.net