На Закарпатті відкрився ще один реабілітаційний центр – для птахів

Соколи – хижі птахи, які надихали багатьох митців на творення шедеврів світової культури. Цей рід пернатих поширений в усьому світі.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Немає їх хіба-що в Антарктиді. Загалом, науковці нараховують десятки видів соколоподібних. Мешкають вони і в Україні, зокрема, Карпатах. На теренах нашої держави науковці фіксують вісім видів соколів, а саме: кречет, чеглик, кібчик, деребник степовий, боривітер, балабан, сапсан. Останні три особливо рідкісні, тож внесені до Червоної книги.

Соколи символізують мужність, силу і свободу, а через те, що літають вище за інших пернатих, вважаються наближеними до неба. Усе це у багатьох людей викликає захоплення цими дивовижними птахами. Особливе ставлення до них у арабському світі. Історія засвідчує, що соколів тут здавна використовували як ловчих птахів, утримували їх монархи і багаті люди. Це вплинуло на формування ще однієї символіки соколу, пов’язаної з верховною владою. Тож не випадково даний птах наявний на гербах деяких країн Сходу, повідомляє Національний природний парк “Синевир”. Усе це пояснює великий інтерес до соколів далеко не бідних жителів арабських країн. Саме туди спрямована контрабанда соколів з України. Час від часу митники в аеропортах вилучають цих птахів при спробі незаконного перевезення. То чому хтось йде на такий ризик? А вся справах у грошах. У великих грошах. Знавці справи стверджують, що у багатих арабських країнах за соколів готові платити до чверть мільйона доларів…

Переправити птаха через митний контроль не так просто, адже у аеропортах є сучасне обладнання, яке дозволяє попередити контрабанду. Тож бідних соколів зазвичай вилучають у порушників закону. Але постало питання: яка їхня подальша доля? Річ у тім, що не завжди вилученого птаха можна випустити у дику природу, бо невідомо про його походження і здатність вижити самостійно. Цього року в Національному природному парку «Синевир» побудовано реабілітаційний центр хижих птахів.

– Ми керувалися метою взяти під захист рідкісних представників орнітофауни, які перебували в неволі з порушенням закону, – розповідає директор НПП «Синевир» Микола Дербак. – Спільно з Українським товариством охорони птахів ми домовилися спорудити такий центр. Він становить вольєрний комплекс з шести секторів. Недавно ми вже прийняли 12 соколів. Найближчим часом відбудеться офіційне відкриття центру.

Догляд за центром і його мешканцями доручено відомому в Україні знавцю птахів Василю Макару. Ця людина настільки захоплена своєю справою, що вдома розводить ряд різних видів пернатих. Цим він займається вже впродовж двох десятиліть, тож здобув неабиякий досвід.

– Догляд за соколами – цікава справа. Дуже шкода, що деякі люди заради грошей завдають шкоди цим рідкісним птахам. Але у нашому центрі вони під захистом: усі вони у задовільному стані, – каже Василь Макар.

Спостерігаючи за мешканцями центру, стає зрозумілим, чому арабські мільйонери так захоплюються соколами. Ці птахи справді вражають своїм поважним виглядом, міцним дзьобом і гострими кігтями. Але найкраще вони почувають себе у дикій природі. Після реабілітації у НПП «Синевир» соколів випустять у вільний політ на ті території, які є природним середовищем їх існування.

zakarpatpost.net