Проект комплексу Мукачівської ДЮСШ – мрія чи реальність?

 Альтернатив не представлено і повноцінно обговорити важливе питання не було з ким

У громадському житті нашого міста є теми, які, здається, можна обговорювати безкінечно.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «Мукачево Express» у Facebook

Як тільки щось починає прояснятися, так відразу розумієш, що насправді справа іще більше ускладнюється. От і нещодавно Мукачівською міською радою було анонсовано громадські обговорення з такої гучної справи, як вирішення долі басейну та прилеглої до нього території біля ДЮСШ . В анонсі небайдужим мукачівцям обіцяли, що в діалозі влади з громадою візьмуть участь перші особи міськради – мер Мукачева Балога А.В. та його заступник Федів Р. Є. Такий анонс не міг залишитися поза увагою кожного, хто переймається долею занедбаного оздоровчого комплексу, адже саме в дискусії може народитися «істина» – та раціональна ідея, яка й стане результатом поєднання спільних зусиль, аби виграло місто та його мешканці.

Першим розчаруванням громадян, що прийняли запрошення до діалогу і прийшли до сесійної зали, стало те, що замість обіцяних перших осіб на так зване громадське обговорення прийшов мало кому з присутніх відомий керівник комунального підприємства «Мукачевопроект» Іван Черепаня. Та врешті-решт і саме анонсоване громадське обговорення стало не чим іншим, як звичайною презентацією проекту реконструкції занедбаного спортивно-оздоровчого комплексу.

Переглянувши відеоролик презентації, змонтований за допомогою сучасних графічних редакторів, можна було б зітхнути з полегшенням і щиро порадіти баченню автора проекту майбутньої оздоровниці. Картинка і справді викликає захват: досконало обладнані паркування для автомобілів та вело транспорту, газонне покриття навколишньої території – європейського рівня. Сама чаша басейну розділена на дві частини оригінальної форми: одна – для мінеральної води, з оздоровчим призначенням, інша – для спортивних цілей, з прісною. Схожі на рухливих ляльок графічно-анімаційні прототипи майбутніх відвідувачів комплексу насолоджуються повітряно-сонячними ваннами на новеньких пляжних лежаках. Хтось плаває в басейнах, хтось прогулюється відреставрованими доріжками. Завдяки звуковим ефектам відео презентації можна навіть почути віддалений радісний дитячий галас і плюскіт чистої цілющої води. Крім відкритого басейну, джакузі всередині корпусу, душові, роздягальні, столики майбутніх кав`ярень… Дивишся на всю цю проектну ідилію і… не знаходиш в ній місця для пересічного мукачівця.  Особливо коли черга доходить до представлення тенісного корту, спортивних майданчиків… Переглянувши відео до кінця, мимоволі починаєш прикидати бодай приблизно вартість такого проекту. Під час презентації  вона була озвучена – 10 мільйонів гривень. Однак нічого не сказали про майбутнього власника комплексу чи інвестора. Чи кошти будуть повністю виділятися з міського бюджету, чи вже є на приміті у міського керівництва той добродій, готовий вкласти необхідну суму в проект – питання так і залишилися відкритими для громади. Зрозуміло одне: хто б не інвестував проект, йому захочеться повернути вкладені кошти якнайшвидше, отож про задоволення інтересів широкого загалу можна й надалі тільки мріяти.

           Таким чином, присутнім у залі громадським активістам було до чого  висловити невдоволення, але не було кому. З автором представленого проекту вони могли поспілкуватися щодо якихось огріхів, таких як розмір та форма спортивного басейну, яка у проекті не задовольняла необхідні стандарти, ширина бігових доріжок навколо футбольного поля на прилеглій території тощо. Оскільки вирішується доля не тільки оздоровниці, а й спортивного комплексу, то на обговорення прийшли досвідчені спортсмени, тренери, котрі й помітили зазначені недоліки представленого проекту. В цілому ж громада хотіла б бачити альтернативні пропозиції та змагання кількох проектів, з яких можна було обрати кращий. Однак, обіцяного діалогу між керівництвом міста та його небайдужою спільнотою так і не відбулося. Що й не дивно. Не вельми охоче йде міський голова на ділове спілкування з активістами, хоча якось серед коментарів у фейсбуці мені й трапився його іронічний заклик до одного з них: «Збирайте свою банду і приходьте – обговоримо». А тут сталося так, що «банда» прийшла, а от обговорити повноцінно важливе питання так і не вийшло.

 

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net