Хто вбиває на Закарпатті сільське господарство?

Колишні винрадгоспи, які могли б виробляти чудову продукцію й перетворити Закарпаття на виноробну столицю України, стоять.

Їх землі не обробляються (або обробляються по мінімуму), знамениті підвали пустують, бочки розсохлися, а застаріла техніка описана виконавчою службою за борги. Ще в 2015р. я ініціював підготовку законопроекту про виключення колишніх винрадгоспів із переліку об’єктів, які мають стратегічне значення й не підлягають приватизації. Прихід інвесторів зможе відродити виноробну галузь, створити велику кількість робочих місць, наповнити бюджети додатковими коштами.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Про це заявив днями Геннадій Москаль.

На думку голови ОДА,  дозволу на їх приватизацію й відродження винрадгоспів Київ, а аграрний сектор заходиться тим часом у жалюгідному стані.

Народні депутати від Закарпаття зареєстрували законопроект, однак він не подається на розгляд через спротив МінАПК, яке наче та собака на сіні – і сам не гам, і другому не дам. Ще минулого року я звернувся до прем’єр-міністра України з проханням направити на Закарпаття комісію, яка об’єктивно оцінить стан колишніх винрадгоспів. Нижче в стислому вигляді подаємо результати перевірки. Почнемо з Бобовища, а далі дамо й інші підприємства.

Візьмемо для прикладу агропромислово-торгове підприємство «Бобовище» засновано на державній власності і підпорядковане Міністерству аграрної політики та продовольства України (надалі – Мінагрополітики, Орган управління майном). Підприємство територіально розташоване в межах Бобовищенської, Лохівської та Копиновецької сільських рад Мукачівського району.

Фактично, станом на момент проведення перевірки, підприємство обробляє виноградники та переробляє зібраний урожай винограду, здійснює торгівлю в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, інформує пре-служба Закарпатської ОДА.

Станом огляду багаторічних насаджень встановлено, що з переліку агротехнічних заходів на виноградниках площею 52 га проведена обрізка, міжрядне дискування. При цьому встановлені факти порушення технології вирощування виноградників та садів у зв’язку з чим не проведено обробіток у рядах та захист від хвороб та шкідників.

При огляді стану збереження винпідвалу встановлено, що у зв’язку не використанням системи кондиціювання, підвищена вологість в тунелях, що призвела до з’явлення шкідливої мікрофлори, яка в свою чергу руйнує дубові бути та емальовані ємності. Використання винпідвалу для збереження та витримки вин в такому стані не дозволяється. Сільгосптехнка та обладнання перебувають у занедбаному стані і не можуть використовуватися за призначенням.

Слід зазначити, що приміщення корівників, телятників, башні Рожновського, ремонтної майстерні, пункту технічного обслуговування, складу ПММ, силосних споруд знаходяться в дуже поганому стані. Частина приміщень обвалена. Зазначені приміщення знаходяться в не придатному до використання стані.

Відповідно до інвентаризаційної відомості, основних засобів по рахунку «Транспортні засоби» рахується ЗИЛ 130 1991 року випуску, ГАЗ-53 1992 року випуску та ГАЗ-53 1987 року випуску. Майно знаходиться в не придатному до використання стані.

Відповідно до інвентаризаційного опису основних засобів від 22.10.2016 рахуються основні засоби в кількості 70 одиниць загальною вартістю 923 010,00 гривень. Зазначене в даному описі майно знаходиться в не придатному до використання стані.

З 1991 року по теперішній час директорами АПТП «Бобовище» надавались згоди на вилучення земельних ділянок, а сільськими радами та Мукачівською районною державною адміністрацією приймалось рішення про вилучення землі.

Робочою групою проаналізовано стан вилучення земельних ділянок по підприємству і встановлено, що за період з 1991 по 2015 рік з права постійного користування АПТП «Бобовище» було вилучено по Копиновецькій сільській раді землі площею 278 га в т. ч. ріллі – 117,7 га, під садами – 14,6 га, під виноградниками – 14 га, пасовищ – 67,3 га; по Бобовищанській сільські раді землі площею 109,9 га в т. ч. ріллі – 95,55 га, під садами – 14,3 га, під виноградниками – 43 га, пасовищ – 10,4 га; по Лохвицькій сільські раді земельні ділянку площею 639,3 га, яку передано у користування ДП «Жуківське».

Таким чином, на час проведення перевірки вилучено земельні ділянки АПТП «Бобовище» площею 1 007,19 га.

В користуванні Підприємства залишилась земельна ділянка загальною площею 1 129,61 га, в тому числі на території Бобовищенської сільської ради площею 654,41 га, Копиновецької сільської ради – 273,4 га та Лохівської с/р – 201,8 га.

Під час фактичного огляду земельних ділянок, встановлено, що частина земель використовується сільськими жителями без відповідних дозвільних документів.

Членами робочої групи відмічено, що земельні ділянки АПТП «Бобовище» площею 13,3 га, які знаходяться на території Бобовищанської сільської ради, обробляються. При цьому, посадовими особами державного підприємства не надано до матеріалів перевірки відповідних документів, які посвідчують спільне використання земельних ділянок під вирощування сільськогосподарських культур.

Відповідно до наданої інформації Мукачівської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Закарпатській області за Агропромислово-торговим підприємством «Бобовище» рахується загальна сума заборгованості по несплаченим податкам та обов’язком платежам у розмірі 2 мільйони 459 тисяч 322,20 гривень.

zakarpatpost.net