Чи можна прогодувати дитину в Ужгороді за 27,75 гривень?

На засіданні виконкому Ужгородської міської ради погодили суми на харчування учнів. Отже,з бюджетних коштів виділять на одноразовий сніданок 9 гривень 25 копійок, на обід 14 гривень 80 копійок і на полуденок 3 гривні 70 копійок.

Тож чим можна нагодувати дитину за 27 гривень 75 копійок на добу? Гроші, звісно, невеликі, але якщо цю суму помножити на кількість учнів, яких треба прокормити, виходить чимало.

Утім… що ж у нас може бути дорожчим, ніж діти? Тому саме на такі видатки скупитися не варто.Інша справа, що саме готуватимуть учням.Тут уже шкільним кухаркам деколи потрібно перетворюватись на чарівниць, аби зліпити щось із нічого.

Однак, як уже заведено на Закарпатті, у нас дуже люблять економити, у тому числі на продуктах. Тож вітамінів малеча часто недоотримує. Хоча перелік обов’язкових продуктів для школярів затверджено Кабміном.

Тому варто знати, що для школярів віком 7-10 років перші страви мають мати вагу не менше 250 г, другі – 75-130 г, гарніри 150-200 г, холодні закуски – 50-75 г, 30 г пшеничного і 20 г житнього хліба. На 30-50 г мають бути більші страви для дітей 11-17 років.

При цьому з одного й того ж набору і на одну й ту ж вартість можна приготувати обід по-різному. І комусь таке меню до смаку, а хтось на ті страви навіть дивитись не може. Тож набагато ефективніше було б дати дітям можливість обирати самотужки, чим саме ласувати у їдальні, тобто зробити обіди у формі шведського столу, як, наприклад, у одній зі столичних шкіл.

Тим більше, що кухні гроші все одно отримують, незалежно від того, чи смакує учням їжа, чи ні.

Слід зазначити, що до харчування дітей варто ставитися дуже уважно. Раціон має містити достатньо вітамінів, мінералів. Учні дуже емоційні, якщо якихось мікроелементів у їхньому організмі браку. Вони починають швидко втомлюватися, дратуватися, хворіти, погіршується успішність навчання. В ідеалі енергетична цінність добового раціону харчування дітей повинна бути на 10% вищою за їхні енергетичні витрати.

zakarpatpost.net