Третій зайвий. Як на Ужі двоє дорослих відганяють лебедя-дитинча

 Чому не можуть вжитися троє лебедів на Ужі?

Хоч річка, що протікає через Ужгород може вмістити і декілька сотень птахів, її чомусь не можуть поділити між собою троє.

Пара дорослих лебедів, скоріш за все, прилітала до нас і в минулі роки, адже  Ужгород вже майже офіційно має звання лебединої столиці Закарпаття.

Торік тут зимувало близько 30 лебедів. Зараз уже кілька місяців на ділянці від драмтеату до пішохідного  мосту ужгородці та туристи мають змогу милуватися лебединою родиною. Нещодавно на декілька днів пернаті зникли, коли піднявся рівень води у річці. Але згодом вони повернулися. Більше того, до них долучився ще один молодий птах. Видно, що він – ще дитинча, оскільки має коричнувато-сіре оперення, яке притаманне пташенятам і слугує чудовим засобом маскування. Поки лебеді не наберуться досвіду і не подорослішають,  пір’я в них саме таке.

Але чому  ті двоє  не підпускають до себе молодого птаха, незрозуміло. Вони щипають  його і подають знаки, що третій зайвий. Але настирливий малюк все одно не відступає і переслідує білоперих родичів. Саме від них пташеня отримує важливі уроки мудрості і життєвий досвід.

Тим часом вічні супутники-качки також завжди поруч із лебедями. Коли люди підкормлюють пернатих, вони відбирають від лебедів  їжу, оскільки є більш спритними за великих лінивих   королівських птахів.

Журналісту газети «НЕДІЛЯ»  вдалося зробити чудові знімки пернатих, які хоч і не раді сусідству, але ділять територію з іншими пернатими.

І ще одна цікава деталь. Чомусь  щовечора лебеді зникають із Ужа. Де вони ночують – невідомо, але щоранку з’являються знову.

Як би там не було, а їхньому поверненню містяни дуже радіють, адже лебеді стали справжньою окрасою і родзинкою столиці Закарпаття.

zakarpatpost.net