Куди поділися угорці? Клумба біля Петефі в Ужгороді занепадає

Покинутий і самотній Петефі стоїть собі посеред однойменного скверу в Ужгороді і думає про свою долю.

Встановили пам’ятник угорському поету, публіцисту та громадському діячу у 1990 році. Автором виступив  – Ференц Бені. Чого тільки не було з бронзовим героєм  за 27 років. Він не лише подорослішав за цей час. Став повнолітнім ужгородцем, а й кілька разів опинявся в епіцентрі скандалу.

Від Петефі двічі викрадали шаблю шукачі кольорових металів. Згодом зброю йому повертали, аби мав чим захищатися від злодіїв у майбутньому. А влітку пам’ятник ще й підсвітили.

Слід зазначити, що донедавна він сильно вирізнявся з-поміж інших місцевих пам’яток, за ним доглядали представники Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Клумба біля пам’ятника була однією з кращих в місті. Там завжди росли квіти, прополювали траву, прибирали.

Зараз же, вже багато місяців поспіль… Петефі опинився сам-на-сам  зі своїми самотніми думками.  За клумбою перестали дбати, вона неодноразово заростала  бур’яном. А букетик уже давно  зів’яв… та й поставили його не в нормальну вазу, а в обрізану пластикову пляшку з-під солодкої води.

Невелику площу чомусь не можуть привести до ладу.

Зараз в Угорщини істерика щодо мови навчання в Україні, а за свого національного героя в столиці Закарпаття чомусь усі забули. Звісно, на ситуації, що склалася, бонуси заробляють лише політики, пересічним  людям вистачає і своїх турбот. Але проблема в тому, що їх нерідко вводять в обману і маніпулюють ними, затягуючи в брудні політичні ігри.

Але Петефі до цього немає справи. Як і до політикам та представникам Угорщини  до нього. Він мовчки стоїть і думає, чому біля його постаменту невеликий клаптик 4 на 4 метри ніхто не впорядкує.

zakarpatpost.net