Сучасні закарпатські страви нашвидкуруч: сирні палички, галушки, ліниві пісні біляші

Сьогодні у нас в гостях газета «Домашня кулінарія». У ній ви можете знайти найцікавіші рецепти закарпатської  кухні та страви інших народів світу – традиційні та авторські, знайомі та маловідомі. Рецепти з фотографіями, багато цінних порад, рекомендації експертів та багато іншого – на 32-х кольорових сторінках унікального щомісячного видання «Домашня кулінарія».

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Сирні палички

Нам знадобиться:

сир твердий ( можна ковбасний, можна навіть просто плавлені сирки – 300 г.;
дріжджі пресовані – 25 г.;
тепла вода – 1 скл.;
борошно пшеничне – приблизно 800 г;
сіль 1 ч.л.
олія – 2 ст.л.

Приготування

Дріжджі розвести у теплій воді. Окремо у мисці, в якій буде замішуватися тісто, натерти сир на крупну терку. Посипати тертий сир половиною борошна, зверху вилити розведені дріжджі. Почати замішувати тісто. Додати сіль та олію. Борошно підсипати та підмішувати поступово до того часу, поки тісто не перестане прилипати до рук.
Готове тісто залишити годину підходити.
Посипати борошном велику дошку та розкачати тісто до товщини 1 см. Нарізати на смужечки шириною 1,5-2 см і довжиною 10 см (приблизно).
Розігріти на плиті сковорідку, наливши в неї багато олії, як на пончики. Смажити теж так само, як пончики, перевертаючи, щоб підсмажились рівномірно.
Можливий варіант випікання в духовці – хто як більше любить.
Смакуватиме як закуска до пива, замість хліба до перших страв, як гарнір на друге до соусу чи підливи, до чаю чи кави.

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

Ліниві пісні біляші

Нам знадобиться:

25 г пресованих дріжджів
1 ч.л. солі,
0,5 л теплої води
2 ст. л. олії для тіста та 1 склянка олії для смаження
1 кг борошна
0,5 кг цибулі ріпчастої

Приготування:

Розводимо дріжджі в теплій воді, додаємо до розчину 2 ст.л. борошна, гарно розмішуємо.
Цибулю нарізаємо як можна дрібніше. Складаємо в миску і солимо, щоб пустила сік.
На розчинених дріжджах замішуємо тісто такої густини, як на пиріжки. Кількість борошна дана приблизно. Борошно всипаємо поступово, помішуючи. Коли консистенція тіста буде густини сметани, додаємо в нього порізану посолену цибулю та олію. Гарно розмішуємо, щоб цибуля рівномірно розповсюдилася на увесь об`єм тіста. Всипаємо решту борошна і гарно вимішуємо тісто. Залишаємо на 1,5-2 години, щоб піднялося.

Коли тісто підніметься, розігріваємо посудину, в якій будемо смажити біляші. Варто брати глибоку сковорідку чи казанок невеликого діаметру, щоб при невеликих витратах олії добре просмажити наші пиріжечки, бо від того залежатиме їхній смак. Тісто на біляші можна розкачати і вирізати склянкою кружечок, тоді всі пиріжки будуть одного розміру і матимуть охайний вигляд. Можна подавати до перших страв замість хліба. Добре такі біляші брати і в похід чи в подорож, на перекус. Запаху цибулі в тісті не чути. Вони просто пахнуть смачно.

Вподобайте сторінку Домашня кулінарія

Галушки

Нам знадобиться:

Яйця – 2 шт.
сіль – 1 ч. л.
тепла вода – 100 мл.
манна крупа – 1 скл.
борошно – 1 скл.

Приготування:

Розбийте в миску яйця, додайте сіль, воду та гарно розколотіть.
Всипте манну крупу і залиште на 10 хв., щоб розбухла. Додайте борошно і замісіть тісто такої густини, як на вареники. Галушки на яйцях з додаванням манки не потребують соди, бо завдяки манній крупі вони будуть м`якенькі та пухкі. Можна обсмажити в олії, перш ніж засипати для приготуванні першої страви.
Оскільки галушки можуть бути і гарніром для другої страви, то у цьому випадку треба  замісити подвійну чи потрійну порцію тіста. Варити можна в бульйоні чи в киплячій підсоленій воді, поваривши 10-15 хв, вийняти шумовкою чи друшляком, дати воді стекти, скинути в каструлю чи глибоку миску, покласти зверху шматочок вершкового масла та накрити кришкою на 10 хв. Можна подавати до сметани чи свого улюбленого соусу, можна також приготувати м`ясну, грибну чи овочеву підливу.

Купуйте газету «Домашня кулінарія» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатний індекс: 68339

Валентина ПОПЕЛЮШКА,  газета  «Домашня кулінарія» ексклюзивно для zakarpatpost.net