Назвати дитину, як тварину: які імена зараз популярні серед закарпатців

З проблемою, як назвати дитину, стикаються всі батьки.

Головне, що варто пам’ятати при виборі імені для дитини – це те, що ім’я дається на все життя. А значить, крім власних бажань, варто заздалегідь подумати про те, наскільки дитині буде комфортно.

Наприклад, складні іноземні імена і прізвиська героїв улюблених серіалів можуть в майбутньому викликати глузування і навіть спровокувати цькування дитини. Крім того, дуже складне ім’я може стати джерелом вічних труднощів при оформленні документів та інших бюрократичних складнощів.

Але і занадто поширене ім’я теж може стати проблемою, якщо дитині доведеться відстоювати свою індивідуальність в оточенні тезок.

В цілому, якщо у батьків поки немає ідей, як назвати дитину, можна скористатися наступними варіантами.

На честь родича

Зазвичай малюків не рекомендують називати на честь мами або тата. По-перше, це може створити зайву плутанину. А по-друге, викликати психологічні проблеми і навіть комплекси у дитини, оскільки малюк може почати порівнювати себе зі старшим тезкою.

А ось імена на честь більш далеких родичів можуть виявитися більш придатними. Такий вибір говорить на користь сімейних традицій – імен, прийнятих саме у вашому сімействі. Крім того, це спосіб висловити повагу і свою подяку до цієї людини. Вважається, що якщо назвати дитину на честь когось із старших родичів, між ними буде особливий зв’язок і підтримка.

За релігійним календарем

Якщо сім’я релігійна, то можна орієнтуватися і на церковний календар, в якому кожному дню відповідають різні імена святих. Це актуально не тільки для православ’я, а й для багатьох інших релігій.

Існує повір’я, що якщо назвати дитину на честь святого, він буде допомагати їй у вирішенні тих чи інших життєвих труднощів. Однак варто пам’ятати, що деякі церковні імена можуть насилу сприйматися на слух сучасними людьми.

За значенням

Поширені сьогодні імена мають грецькі, латинські та інші коріння. У більшості випадків у них є і своє власне значення, на яке теж можна орієнтуватися при виборі імені для дитини.

Наприклад:

Анастасія – «воскрешає»

Олександр – «захисник людей»

Марія – «бажана»

Андрій – «мужній»

Дарина – «дарована»

Сергій – «ясний» тощо.

Тварини і рослини

У давнину дітям часто давали імена, пов’язані з назвами тварин. Причому, дівчаток часто називали на честь квітів або птахів, а хлопчиків – на честь диких звірів. Наприклад, для дівчаток може підійти ім’я Лілія, Роза або Віола. А хлопчика можна назвати Левом (або, іншими мовами – Русланом, Леонідом), Філіпом ( «той, що любить  коней» з грецької), Артуром ( «ведмідь» в перекладі з кельтської), Арнольдом ( «орел» з грецької).

При виборі імені для дитини важливо, щоб воно не тільки було милозвучним саме по собі, але і поєднувалося з прізвищем та по батькові малюка. А при виборі імені для хлопчика варто заздалегідь подумати і про онуків.

А як же наші земляки люблять називати дітей?

Цьогоріч в Ужгороді з’явилася мода називати малюків слов’янськими іменами, хоча залишаються популярними і незвичні, навіть малозрозумілі для закарпатців, утім деякі поширені колись ймення знову повертаються.

«Дивно, але такі розповсюджені колись імена як Петро та Федір нині стали дуже рідкісними. Не часто дівчат зараз називають Вірами та Маріями. Однак у той же час ужгородці почали називати малят Артемами та Меланіями, Августинами, Вадимами та Нінами,  колись досить поширеними. А от  серед екзотичних імен у цьому році у тренді: Олівія, Норберт, Нарін, Армандо, Ассія, Паола, Вівіана, Ренат, Стелла, Єсенія, Вінсент. Серед звичних імен наразі поширені: Юлія, Софія, Еміліана, Дарина, Олександр, Ярослав, Мирослав, Назар» , – розповіла газеті «Наш Ужгород» головний спеціаліст міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Рябінічева.

Також за словами пані Ольги народжуваність в Ужгороді бажає кращого.

zakarpatpost.net