Чому в Мукачеві щоосені зацвітає революційна сакура?

У світі бувають унікальні люди, навіть унікальні тварини. А от у нас в Мукачеві, в самісінькому центрі міста росте унікальне дерево, пише газета «Мукачево Express».

>>> Вподобайте сторінку газети «Мукачево Express»

У чому його неповторність і несхожість на інші? От уже впродовж чотирьох років самотня  диво-сакура на площі Федорова між двома церквами  розквітає повторно в середині листопада, ніби кидаючи виклик законам природи.

Вперше це дерево заквітувало восени у 2013 році, незадовго до початку Революції Гідності. І то було не декілька квіточок чи пуп`янків. Біля неї робили селфі, про неї писали в засобах масової інформації, її показували в телепередачах, до неї приводили групи туристів.

А вона, не зважаючи на листопадове похолодання, буйно  квітувала, даруючи кожному, хто проходив поруч, напрочуд дивовижну картину: верхівка вже безлиста, кілька гілок іще зовсім зелені, кілька – вкриті пожовклим листям.

А найголовніше диво – на фоні  зелені та позолоти щедрий та густий ніжно-рожевий цвіт. Той, хто знав, як квітне це дерево навесні, відмічав, що листопадовий цвіт значно дрібніший. Однак покрита осіннім цвітом сакура не залишала байдужим  жодного перехожого. Хтось казав, що то глобальне потепління збило з пантелику природу, інші списували все на затишне намолене місце, в якому пощастило рости красуні, а були й такі. що вбачали в такому явищі недобрий знак. Дереву, котре невчасно зацвіло і віддавало сили на невчасне цвітіння, пророчили або загибель, або ж те, що навесні у нього вже не вистачить сил розквітнути. Однак ця сакура згодом зацвіла посеред зими, у січні, під час потепління. На оголених гілочках було всього з десяток квіточок, але не помітити їх посеред зими було неможливо.

Попри прогнози скептиків, з настанням весни сакура вкрилася щедрим яскравим рожевим цвітом. За квітами не видно було гілочок. А звичку розквітати восени дерево відтоді повторювало щороку в листопаді. Щоправда, так рясно, як в2013-му, більше не розквітало, однак і сьогодні, підійшовши до сакури і придивившись, можна знайти на її гілочках і декілька вже розквітлих бутонів, і грона пуп`янків, що ще тільки збираються квітнути.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express» , ексклюзивно для zakarpatpost.net