Хто винен? Чому закарпатські діти накладають на себе руки

Останнім часом на Закарпатті зафіксовано кілька випадків самогубств серед неповнолітніх.

Найбільш резонансним був суїцид дев’ятирічного школяра у Берегові. Хлопчик вкоротив собі віку через те, що отримав погану оцінку.

Ще одна трагедія трапилася буквально кілька тижнів тому в селі Ясіня Рахівського району. Місцеві мешканці під мостом знайшли тіло 13-річної односельчанки. Поліціанти запевняють, що дівчина сама вирішила звести рахунки з життям. Щоправда, серед людей існує і версія щодо вбивства.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Однак у області, на жаль, випадків самострати серед дітей все одно багато.

Чому ж молодь, якій би ще лише починати життя, вдається до суїциду?

Питання дуже важке і пояснити його справді складно.

Ще одне важливе питання самогубства. Чому вони трапляються і як запобігти?

– Тема дуже важка. На жаль, суїцид трапляється досить часто. Нещодавно громадськість почула про «Синій кит», про дитячі самогубства. Чому ж підлітки йшли на такі відчайдушні кроки? – розповіла  газеті «Наш Ужгород» заступник голови ГО «Асоціація арт-терапевтів Закарпаття», практикуючий психолог, автор та ведуча тренінгів особистого розвитку, організатор та тренер ряду проектів із саморозвитку Яна РЕГА. – Зазвичай, у такому віці психіка дуже вразлива, коли дитина вже хоче проявити своє «я», а дорослі її не підтримують, тому в сім’ї виникають конфлікти. У підлітка немає підтримки, немає до кого звернутись.

Власне, в таких випадках і виникають подібні ситуації. Я завжди раджу не обділяти дітей увагою, щедро виявляти любов, підтримувати синів і дочок, контролювати їх помірно, а не фанатично. Також дитині потрібне розуміння, підлаштовування дорослих під її інтереси. Тільки таким чином ми можемо залишатися дитині другом і вберегти її від подібних трагедій.

Крім того, якщо батьки помічають, що самі не можуть впоратися з проблемами, потрібно звертатися до спеціалістів, які можуть допомогти, підказати щось дієве у конкретній ситуації.

zakarpatpost.net