Про що говорила міністр освіти Гриневич в Ужгороді

Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що діти із угорської нацменшини на Закарпатті стали заручниками виборчої кампанії в Угорщині.

Про це вона сказала під час робочого візиту на Закарпаття, повідомляє Укрінформ.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

“Позиція Угорщини щодо нового закону “Про освіту” сьогодні, на жаль, більше політична, але водночас вона зачіпає інтереси дітей із угорської нацменшини, які проживають на Закарпатті. Мені прикро, що політична ситуація в Угорщині, і зокрема передвиборча кампанія впливає на Закон “Про освіту” в Україні. На жаль, позиція Угорщини, де вони кажуть все зберегти тільки так, як є, це позиція, яка не може бути прийнятою. Те, що є не приносить успіху дітям”, – зазначила Гриневич.

Також вона відзначила, що “це біда не цих дітей, а біда української держави, яка за стільки років незалежності у школах для національних громад не змогла зробити таку систему освіти, після якої діти б гарантовано володіли державною мовою”.

Міністр відзначила, що наступним етапом в імплементації нового закону буде пропозиція до парламенту України затвердити відповідні методики викладання держаної мови в школах нацменшин.

“Ми не закриваємо школи із викладанням мовами нацменшин. Більше того, ми будемо їм допомагати, вдосконалювати процес навчання, методики, підручники та вчителів”, – сказала Гриневич.

Завтра планується  перебування Лілії Гриневич у школах угорської меншини.

zakarpatpost.net