Миші-п’яниці допомогли вченим з’ясувати, як алкоголь руйнує сім’ї

Російські та американські біологи провели незвичайний експеримент на мишах-полівках, що показав, що відносини між половинками так само швидко і безповоротно псуються, якщо самець починає багато пити, як і між чоловіками і жінками.

Також дослідники знайшли можливого “винуватця” цього в мозку гризунів, йдеться в статті, опублікованій в журналі Frontiers in Psychiatry, пишуть РІА Новини.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

“Далеко не всі гризуни формують стабільні сімейні пари, і ще менше їх п’є алкоголь. Але полівки є винятком в цьому плані, оскільки вони формують моногамні пари і їм подобається етанол, що робить їх ідеальними тваринами для вивчення того, як спиртне впливає на сімейні відносини “, – розповідає Андрій Рябінін з університету штату Орегон в Портленді (США).

Одна з найбільших загадок еволюції – чому сучасні люди, на відміну від майже всіх інших приматів, можуть випити багато алкоголю і п’яніти. Більшість тварин не може відчувати подібні відчуття оскільки їх організм або швидко розкладає етанол, або не переносить навіть невелике його кількість.

Подібна “здатність” у людини могла допомагати нашим предкам виживати, поїдаючи перестиглі фрукти, якими не могли харчуватися інші тварини. Потім це корисне пристосування стало коренем усіх проблем, пов’язаних зі зловживанням спиртними напоями.

Рябінін і його колега Ендрю Уолкотт (Andrew Walcott) виявили, що деякі соціальні “мінуси” алкоголю – не рідкість риса людей. Вони спостерігали за поведінкою кількох сімейних пар полівок (Microtus ochrogaster), частина з яких можна назвати цілком “повноцінними” алкоголіками.

“Ми всі добре знаємо, що сімейні пари, один з членів якої багато п’є, набагато частіше розпадаються, ніж нормальні сім’ї. З іншого боку, якщо п’ють обидві половинки, то спостерігається зворотний ефект “, – продовжує Рябінін.

Вчені зацікавилися, чи притаманно це для полівок. Вони розбили їх на кілька десятків пар, частину з яких становили дві питущих особини, а інші – з одного “непитущого” і одного “алкоголіка”.

Як вважають вчені, подібні зрушення пов’язані з тим, що алкоголь міняв роботу відділів мозку самця, пов’язаних зі статевою поведінкою. Аналогічні аномалії в роботі мозку, як вважають Рябінін і Уолкотт, можуть пояснювати те, чому алкоголь – один з головних руйнівників сімей.

“Ми показали, що існує певний біологічний механізм, який може пояснювати те, чому вживання алкоголю одним з членів сім’ї веде до розриву відносин і розпадів сімей. Якщо ці ідеї підтвердяться в ході спостережень за людьми, то в майбутньому ми зможемо розробити методики порятунку тих сімей, які сьогодні знищує алкоголь “, – підсумовує вчений.

zakarpatpost.net