Аббасов Шохраддін Закулла огли: «Вважаю, щоб чогось досягти, треба дуже багато працювати»

20 листопада 33-й день народження відзначає генеральний директор   ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е.» Аббасов Шохраддін Закулла огли. З нагоди свята колектив весь колектив тепличного комбінату вітає свого керманича, бажає йому міцного здоров’я, успіхів у всіх справах, здійснення планів і задумів  та висловлює щиру надію на подальший успіх та розвиток підприємства.

Як ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е.» із радянських напівзруйнованих теплиць стало успішним підприємством

Кажуть, що процвітаюча країна – це передусім розвинене сільське господарство. Тож якою могла б бути Україна, якби в державі було більше таких аграрних підприємств, як «Іза-Б.А.Т.Е.». Можна впевнено припустити, що ми були б одними з кращих на світовому ринку.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Створена на базі старої розваленої радянської теплиці ізянська фірма, із 2010 року почала свій новий відлік, поступово перетворюючись на успішне, відоме далеко за межами Закарпаття, тепличне господарство. Очолює колектив людина цілеспрямована, відповідальна, підприємлива і мудра – Аббасов Шохраддін Закулла огли.

Народився Аббасов Шохраддін Закулла огли 20 листопада 1984 року у місті Джалілабад в Азербайджані. Його батько також був сільськогосподарником і зараз разом із іншим сином на батьківщині займається аналогічною справою. Сьогоднішній керманич підприємства придбав теплиці у своїх земляків, які й викупили їх у колгоспу, але друге дихання фірма отримала саме з новим господарем. Молодий і енергійний власник вклав у господарство всю свою душу, всі знання та уміння. Стали у пригоді європейські аграрні тенденції і світові новинки агропромислового комплексу, з якими познайомився, навчаючись у Лондоні.

«Сім років тому ми перейшли на екологічно чисту продукцію. Вирощуємо огірки та помідори на органічних добривах, без консервантів та шкідливих домішок, – розповідає перший помічник керманича Абасов Фаяз Аман огли. – Овочі у нас плодоносять по спіральній системі: у верхній частині куща соковиті кетяги, ще зелені, а ті, які знизу, за кілька днів дозріють. Ми почали впроваджувати новітні технології виробництва, здійснили модернізацію обладнання, що дало змогу підвищити урожайність культур. Так, за останні 6 років за сезон збираємо приблизно 12-14 тисяч центнерів овочів.

Коли оглядаєш просторе володіння ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е», у вічі одразу впадає, як у величезних відсіках теплиці томатні кущі простягаються рівними, як нитки, рядами. Довжелезні смарагдові пагінці в’ються до самої стелі. На кожному кущику приблизно з десяток томатних кетягів, верхівки усіяні яскраво-жовтими квітками.

Ще одна цікава деталь. Запліднюють квіти огірків і томатів спеціальні тепличні джмелі. У кожній «смугастій» сім’ї налічується близько сотні комах, працюють вони так само старанно, як і всі працівники теплиці.

«Колектив у нас великий – близько сотні осіб. Переважно – всі місцеві. І це добре, бо люди мають роботу вдома, їм не треба кудись їхати за кордон, аби заробити. А оплата праці на підприємстві – цілком пристойна. До того ж незабаром планується підвищення зарплат, – запевняє менеджер по роботі з персоналом Тетяна Чохняй. – Наш керівник робить все для того, аби співробітники були задоволені як умовами, так і результатом своєї діяльності, у тому числі – в матеріальному плані».

Загалом створення робочих місць для закарпатців є одним із пріоритетів фірми. На найближчу перспективу заплановано розширення ділянок виробництва і залучення ще більшої кількості робітників.

Крім того, фірма дбає про якість продукції, бо як переконаний Аббасов Шохраддін, головним для виробника має бути здоров`я споживачів. І підтвердженням цьому є результати лабораторних досліджень та широкий спектр ринку збуту: продукція «Іза-Б.А.Т.Е.» користується постійним попитом на українському ринку, а незабаром планує вийти й на європейський.

Справді, ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е.» працює, мов швейцарський годинник, де кожен знає свою роботу на відмінно і докладає всіх зусиль, аби рослини почувалися добре, адже від цього залежить урожайність.

«Наразі вирощуємо огірки та помідори на шести гектарах угідь, у спеціальних теплицях під склом, але маємо намір розширити площі до восьми. Плануємо добудувати ще дві теплиці нового зразка, а відтак – ще більше модернізувати ті, що вже маємо», – розповідає головний бухгалтер товариства Степан Рішко. – Ми можемо працювати ще краще, реалізувавши успішні інвестиційні проекти. Плюс теплиць європейського типу передусім у тому, що їхня висота буде 5-9 м, а не 2,5 м, як раніше, що дасть змогу покращити мікроклімат для томатів Томімаро мучо, які виростають до 15 метрів у довжину. Наш очільник – людина далекоглядна, він завжди думає про перспективу».

Загалом сортам насіння в ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е.» відводиться неабияка увага. Купують – виключно вітчизняні зернини. Для прикладу, вже впродовж кількох років на підприємстві вирощують популярний у всій Європі сорт томату – розовий Томімаро мучо, який має відмінні смакові якості, бездоганний на вигляд, стійкий до хвороб, володіє високою транспортабельністю.

Оснащено теплиці і сучасною системою поливу. Система зрошення обладнана електронними датчиками вимірювання вологості, сонячної радіації, поливає рослини тоді, коли в цьому є потреба.

«У нас готується живильний коктейль для насаджень, – пояснює овочівниця Оксана Устимчук. – Агроном за допомогою комп’ютерної програми розраховує, скільки саме магнію, кальцію і інших речовин необхідно для певної фази зростання рослини. Тут усе автоматизовано. Працювати цікаво. Наш очільник зібрав чудовий колектив, у якому панує тепла, дружня атмосфера. Дуже тішить, що пан Шохраддін є людяним керівником та справжнім професіоналом, від якого хочеться набиратись досвіду».

Господар фірми справді турбується про персонал. Аби колектив почувався на роботі комфортно, тут створено належні умови. Крім того, на території ТОВ «Іза-Б.А.Т.Е.» є заповідник зі штучними озерами та стадом красенів-оленів, за якими доглядають працівники підприємства. Тут складається враження, ніби людина потрапляє в іншу реальність, адже довкола не лише чудова природа, але й комфортні умови праці для тих, хто дбає про рослини.

Окрім того, Шохраддін Закуллович відвідує аграрні виставки, постійно вивчає та впроваджує досвід інших виробників сільськогосподарської продукції. Також він усіляко підтримує Свято-Миколаївський чоловічий монастир (с. Іза-Карповтлаш), з повагою ставиться до звичаїв та релігійних переконань своїх працівників-закарпатців. Загалом на підприємстві склалася добра традиція: щороку на свято Водохреща теплиці освячують духівники. Саме тоді закладається новий урожай огірків та томатів, тож, за словами колективу, отримавши Боже благословення, рослини ростуть краще.

«Я віруюча людина і у всьому покладаюся на Бога, яких-небудь особистих секретів успіху не маю, вважаю, щоб чогось досягти, треба дуже багато працювати. Сам на роботі провожу 16-20 годин кожного дня», – посміхається начальник тепличного підприємства.

Слід зазначити, що аналогів сучасному тепличному господарству, що на Хустщині, немає у всьому Закарпатті. Господар фірми невпинно трудиться над упровадженням усе нових і нових технологій, шукає надійних партнерів, сміливо долає перешкоди і впевнено веде за собою весь колектив.

А сьогоні Аббасов Шохраддін Закулла огли святкує День народження. Тож хочеться щиро йому побажати нових здобутків, оптимізму, статків, стабільності та процвітання.

Марина АЛДОН,zakarpatpost.net