В Ужгороді облаштують 14 дитячо-спортивних майданчиків, дадуть гроші на тварин та на Кірпічку

Днями на сесії депутати проголосували за продовження практики громадської ініціативи на 2018 рік і збільшили максимальні суми на так звані великі проекти до півмільйона.

Загальна сума на реалізацію ініціатив ужгородців залишається такою ж, як і в цьому році  – 3,5 мільйона гривень, проте якщо будуть цікаві пропозиції, наступного року рішення можуть переглянути і дофінансувати, – повідомили газеті «Наш Ужгород» в Ужгородській міській раді.

Нагадаємо, що громадський бюджет запровадили наприкінці 2016 року, у лютому 2017-го відібрали проекти, які голосуванням підтримали найбільше мешканців міста, а з травня почалася активна робота з їх виконання.

Зараз уже близько 80% ініціатив завершують реалізовувати, щодо кількох розроблених проектно-кошторисних документацій тривають державні експертизи, втілення деяких проектів перенесли на наступний рік. У мерії кажуть, що всі 32 проекти будуть виконані. Наразі зроблено або завершують роботи на 14 дитячо-спортивних майданчиках біля багатоповерхівок, відновлення старих гідрантів, забезпечення рекуператорами приміщення ЗОШ №5 тощо.

Але в ході реалізації кількох проектів з’ясувалося, що на них потрібно значно більше заявлених авторами початково сум, логістику, тому вирішено їх дофінансувати. Скажімо, проект баскетбольного майданчика біля ЗОШ №19 передбачав близько 250 тисяч гривень, та сума вийшла значно більшою – майже 800 тисяч.

Проте на цьому майданчику діти зможуть грати у волейбол та великий теніс, він буде мультифункціональним. Роботи вже розпочали, днями планують заливати основу під поліуретанове покриття.

А от громадська організація «Барбос» на вирішення проблеми безпритульних тварин в місті подала два проекти. Тепер їх об’єднали і невдовзі буде розроблено новий, але втілюватиметься він у життя вже в наступному році.

Схожа ситуація і з проектом інклюзивного дитячого майданчика на «Кірпічці» – передбачених близько 280 тисяч гривень вистачить лише на початкові роботи, розбити доріжки тощо. Раніше проводити роботи не можна було, бо лише на першому пленарному засіданні останньої сесії врегулювали питання землі.

Отже, на майбутнє ужгородцям порадили  робити не лише локальні проекти для свого двору чи мікрорайону, а подавати ідеї загальноміського значення, до прикладу, впорядкування скверів.
Таким чином, було скасовано письмову реєстрацію проектів і запроваджено електронну. Збільшено також термін на подання проектів: до двох місяців. Стартує проект на бюджет громадської ініціативи-2018 1 грудня 2017 року і завершується 1 лютого 2018 року. Голосувати за проекти можна як в онлайн-режимі, так і особисто у Центрі надання адміністративних послуг. Встановлення результатів голосування передбачає підрахунок голосів в онлайн-режимі через е-сервіс “Громадський проект”. Пропозиції, які затвердять на сесії міськради, і будуть реалізовані.

zakarpatpost.net