А чи знаєте ви, який вік мають дерева у закарпатських пралісах?

За словами директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергія Рішка, протягом  останніх десяти років площа цього об’єкту значно розширилася.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Зокрема, до нього додали нові кластери із Німеччини, Поділля, відтак він охоплює дванадцять країн: Україну, Словаччину, Німеччину, Албанію, Австрію, Бельгію, Болгарію, Хорватію, Іспанію, Італію, Румунію, Словенію.

До складу цього транскордонного об’єкта нині входять закарпатські лісові масиви Чорногора, Уголька – Широкий Луг, Свидовець, Мараморош, Кузій – Трибушани, Стужиця – Ужок, а також Синевир – Дарвайка, Синевир – Квасовець, Синевир – Стримба, Синевир – Вільшани, Зачарований Край – Іршава та Зачарований Край – Великий Діл. Загальна площа об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Незаймані букові ліси в Карпатах та інших регіонах Європи” становить більше 346 тисяч гектарів.

«У Європі, за винятком Карпат, Балкан і європейської частини Росії, праліси на сьогодні практично зникли. Значна площа зберігається в українських Карпатах, зокрема  на Закарпатті. Вік дерев на території пралісів 400-500 років, їхня висота сягає до 45 метрів. Усі ці території вимагають додаткового захисту, оскільки їх неможливо відтворити.  Включення їх до Списку ЮНЕСКО дає надію на збереження цих унікальних лісових ділянок, оскільки так вони отримують високий охоронний статус», – каже чиновник.

Тим не менше, хоча в цьому році на законодавчому рівні посилили відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів, пралісів, зокрема, заборонили всі види рубок, будівництво, прокладку шляхів, випас худоби та проїзд транспортних засобів, злочинів у лісовій сфері не стало менше.