Бюджет-2018: що дістанеться владі, а що – народу

У пріоритеті армія, МВС і соціалка. Експерти сумніваються в реалістичності виконання кошторису
Рада через два місяці після подачі Кабміном законопроекту про бюджет на 2018 рік прийняла документ в першому читанні. Депутати отримали можливість вносити в нього свої поправки, яких, як очікується, буде достатньо.
Прем’єр Володимир Гройсман сподівається, що головний кошторис країни парламентарії затвердять до 10 грудня. Експерти сумніваються в цьому і прогнозують складні торги між фракціями за кожен шматок бюджетного пирога.

-18__

Кабмін

Як видно з інфографіки, уряд традиційно збільшив як доходи, так і витрати бюджету і при цьому сподівається знизити інфляцію майже вполовину проти нинішньої, або до 7% за рік. Як пояснив прем’єр, податки підвищувати не будуть, а доходи збільшаться за рахунок економічного зростання на 3% в рік. У підсумку ВВП країни в 2018 р повинен дійти до 3 трлн грн (в 2017 р очікується близько 2,6 трлн грн), пише Сьогодні.

Також в 2018 році заплановано скорочення дефіциту держбюджету з 2,7% ВВП до 2,4% за підсумками 2017 р. Середньорічний курс долара підвищиться до 29,3 грн (у бюджеті-2017 – 27,2). Також уряд збирається тричі – з 1 січня, з 1 липня і з 1 грудня – підняти соцстандарти. Так, середній прожитковий мінімум (ПМ) виросте спочатку до 1700 грн, потім – до 1777 грн, потім – до 1853, ПМ для працездатних – відповідно до 1762 грн, 1841 грн і 1921 грн, ПМ для непрацездатних – до 1373 +1435 і 1497 грн.

Експерти

Поки в словах економістів більше критики бюджету, ніж оптимізму. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що реальні показники 2018 року будуть порівнянними з результатами поточного року.
Експерт Олександр Охріменко назвав бюджет “зайво оптимістичним”, зазначивши, що його планують виконати перш за все за рахунок девальвації гривні майже на 8%.

Поки, за його оцінкою, складно прогнозувати, коли головний кошторис країни стане законом, адже кожна фракція в Раді буде відстоювати свої інтереси. Основні торги за підвищення фінансування розгорнуться між БПП (соціалка) і “Народним фронтом” (силовий блок). Також постараються продати свої голоси дорожче мажоритарники, вибиваючи фінансування для своїх округів.

“На субсидії виділили мало”

Особливе занепокоєння у експертів викликає закладена в бюджеті сума субсидій на оплату комунальних послуг. Вона явно недостатня, адже в світі подорожчали енергоносії, а Кабмін це не врахував у своїх розрахунках. Як роз’яснив нам Пендзин, зараз населення платить за газ за ціною, сформованою при вартості бареля нафти в $ 49, але вона вже $ 62 (+ 26%).