АНОНС. Відмовні діти: чому ужгородські жінки залишають дітей і втікають з пологового

 Найчастіше відмовляються від дітей неповнолітні дівчата, а також студентки

Щороку у пологових будинках держави понад 600 новонароджених поповнюють ряди відмовних. Якою ж є їхня доля після пологових будинків? Як правило, малюки, від яких відцуралися найрідніші люди, опиняються у дитячих відділеннях лікарень, де про них турбуються чужі жінки… а не власні матері.

Коли мати гірша за зозулю

Звичайно, дуже важко уявити, як може людина, яка протягом дев’яти місяців виношувала у своїй утробі нове життя, зректися власної кровинки. Однак таких «зозуль» завжди було чимало. Більше того, окремі горе-матері наважуються навіть на найжахливіше – вбивають, викидають на смітники своїх же малюків. На жаль, подібні випадки  трапляються і в нашій області.

Обкладинка газети «Наш Ужгород»

Але найчастіше жінки покидають немовлят прямо в пологових будинках.  Лише в листопаді цього року в Ужгороді таким чином залишилися без рідних двоє малюків, пише газета «Наш Ужгород».

Одна з жінок втекла з лікарні  одразу ж наступного дня після пологів, кинувши доньку напризволяще.

За словами медсестри Ужгородської міської дитячої лікарні Марти Ренко, дівчинка здорова і почувається добре, у неї хороший апетит і вона  ще, на щастя, навіть не усвідомлює, що залишилася в цьому світі при живих батьках круглою сиротою.

«Новонароджені, яких кидають матері ,з’являються в нас у лікарні приблизно раз на місяць. Їхній вік – у межах двох тижнів, – розповідає жінка. – Ми про них дбаємо, якщо вони мають проблеми зі здоров’ям, проводимо  лікування, годуємо за графіком і купаємо двічі на добу».

Тимчасовий притулок не рятує від самотності

У медзакладі малеча перебуває не більше двох-трьох тижнів. Тим часом адміністрація готує документи, після чого дітей переводять до інтернатів.

«Перед тим як передати малят до сиротинців, повністю їх обстежуємо,- розповідає завідувач відділенням молодшого дитинства Ужгородської МДКЛ Андріана Янковська. – Проте,  на  жаль, не всі діти здорові. Скажімо, кілька тижнів тому до Свалявського дитбудинку було передано двох  дітей, у одного з яких було діагностовано ДЦП».

Слід зазначити, що з боку держави на відмовних малюків, які перебувають у медзакладах, виділяються кошти лише  на харчування.  Ні памперсів, ні присипок, ні пляшечок для молока чи тим більше одежі – на їхнє утримання не передбачено. Але персонал установи каже, що все необхідне в немовлят є,  бо речі та іграшки для них  в Ужгородську міську дитячу лікарню приносять волонтери та залишають жінки, які перебувають там на лікуванні із власними синами та доньками.

Як живеться дітям у лікарнях та в сиротинцях, хто їм допомагає, чи часто їх всиновлюють?

Про це та інше – у свіжому номері газети «Наш Ужгород».

Купуйте новий номер у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

zakarpatpost.net