Легендарний водоспад Шипіт: у яку пору року найкраще відвідати

Водоспад Шипіт є дивом Закарпаття, на яке щорічно приїжджають подивитись тисячі туристів.

Водоспад знаходиться в ущелині річки Пилипець та має висоту 14 метрів.

Як утворився водоспад Шипіт

Шипіт утворився через розмивання гірської породи потоком Пилипця, а бере свій початок з підземного джерела на горі Великий Верх.

Але є і народна версія виникнення водоспаду: колись у селі Пилипець жили дівчина Марійка – із заможної родини та її коханий Іван – із бідної. Родина дівчини була проти зустрічей з хлопцем та заборонила їм бачитись. Але закохані не зважали на це і почали таємно бачитись на горі Високий Верх.

Пізніше мати Марійки дізналась про це, прийшла на місце їх зустрічі та почали сипати прокльони. Через це почалася злива з громом і потоки, що сходили з гір, забрали молоду пару у прірву. На тому місці і виник водоспад.

Після того мати постійно приходила на це місце і одного разу почула голос доньки, яка шепотіла слова кохання Івану. Так і виникла назва Шипіт.

Також є версія, що найменування водоспаду походить від слова «шепіт», бо звук спадаючої води нагадує шепотіння.

Коли водоспад Шипіт найкрасивіший

Звичайно, що водоспад зачаровує у будь-яку пору року, але місцеві радять приїжджати саме навесні під час танення снігу, який збільшує потік води або восени, під час сезону дощів, коли річка стає повноводною.

Влітку – занадто спекотно і водоспад виглядає, як маленький струмок, а взимку наполовину замерзає через що ви не зможете побачити вражаючий потік води.

Водоспад Шипіт

Водоспад Шипіт восени

Фестиваль Шипіт

Це місце має що запропонувати відвідувачам крім краси та надзвичайно гарних краєвидів – це фестиваль на честь свята Івана Купала, який проходить на початку липня. Його організовують ще з 1993 року, з’їжджаються представники неформальних угрупувань з України та сусідніх держав. На цьому фестивалі знайдуться розваги для всіх: дитячі конкурси, «Міс Шипіт» та інші заходи.

Засновниками фестивалю є подружжя ужгородських представників хіпі-культури Чарлі та Шара.

«Шипіт» став темою книги «Трохи пітьми» Любка Дереша, втім події в книзі є вигаданими.

Водоспад Шипіт взимку

Поруч із водоспадом ви знайдете лавки із сувенірами, гарячим вином та прохолодними напоями.

Також там є двомісний крісельний підйомник, на якому можна піднятися в гори, а на вершині Гемби можна випити кави або назбирати смачної чорниці. Якщо від цієї гори пройти схилами Великого Верху, то ви дістанетесь гори Стій, а місцеві краєвиди зроблять вашу поїздку незабутньою, повірте.

Фото pmg.ua

Як дістатися до водоспаду Шипіт

Водоспад Шипіт знаходиться в ущелині річки Пилипець, на окраїні одноіменного села Пилипець, пише ukraine-is.

Доїхати до Пилипця можна зі Львова потягом Львів-Мукачево або з Києва потягом Київ-Чоп. Вийти треба на станції Воловець, звідти автобусом/таксі/машиною дістатися до Пилипця, де і знаходиться водоспад Шипіт.