Чому Закарпаття трясе від освітянських скандалів: вихователька образила дитину і через суд хоче поновитися на роботу. ВІДЕО

Педагогічна етика: закарпатська вихователька принизила дитину з аутизмом

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Виховательку дитячого садка на Закарпатті звинуватили у приниженні дитини з особливими потребами. Скандал став відомим на всю Україну.

Інцидент вдалося записати на телефон мамі одного з малюків. У результаті працівницю ДНЗ звільнили, але вона все одно не вважає себе винною,більше того – хоче поновитись на роботі через суд.

У трирічного Назара легка форма аутизму. Проблема з мовленням у ще одного хлопчика з групи. У іншому обидва дітлахи ні в чому не різняться від інших.

«Вони їдять самі, переодягаються, ходять до туалету,- каже вихователь Марина Симчира. – Але хлопчики потребують трохи більше уваги».

Батьки віддали Назара у звичний дитсадок, іншого просто  у селі немає. Спочатку він знаходився там по кілька годин, а коли почали залишати дитину на цілий день, одній з вихователів це не сподобалося.

«У них немає ніякої довідки і вони брешуть нам. Кількість дітей у групі повинна бути 20, а є 30», – зазначила вона.

Жінка-очевидиця увімкнула запис уже після того, як пролунали приниження на адресу

«Вона розмовляла зі мною на підвищених тонах»,- запевняє мама Назара Тетяна Руснак. – Переконувала, що залишити на весь день малюка не може через те, що він хворий і німий, тобто, дитина не адаптується до інших, назвала його німим, хоча насправді хлопчик розмовляє, щоправда, вади мовлення таки має».

Після скандалу Тетяна перестала приводити дитину в садок і запевнила, що вихователька своє невдоволення вихлюпнула не тільки на її сина. Тож разом з мамою іншого ображеного хлопчика написала заяву в поліцію.

«Ми запропонували нашу працівницю написати пояснювальну записку і вказати причину того,  чому вона так поступила, пояснити свою некоректну поведінку. Але вихователька відмовилася»  ,- розповіла  завідувачка ДНЗ Ярина Прокопчук.

Після скарг працівницю з 35-річним стажем звільнили за порушення службових обов’язків. Зустрічатися з журналістами вона відмовилася, але дала коментар у телефонному режимі.

«Я ні одну, ні іншу маму не ображала, нічого протизаконного нікому не казала. Взагалі не говорила про тих дітей», – заявила вона.

Юристи пояснюють у посадовій інструкції вихователя  дитячого закладу чітко прописано, що до всіх дітей, незалежно від індивідуальних особливостей, має бути однакове ставлення».

«Її прямі обов’язки – це забезпечення повноцінного психічного і фізичного стану дітей, навіть надання психолого-педагогічної допомоги батькам. Проте в даному випадку ні батькам,ні керівництву закладом непотрібно було більше  нічого, ніж вибачення і коректна поведінка в перспективі», – підкреслює адвокат Наталія Тричинець.

Утім вибачатися жінка не забажала, а зараз намагається повернутися на роботу через суд. Зокрема, наразі подала вже аж дві позовні заяви щодо звільнення і догани.

Тож як розгортатимуться події далі, чи повернеться вихователька до роботи – стане  відомо після вироку суду.

 zakarpatpost.net