В Ужгороді ремонтують пам’ятки архітектури у скансені

Унікальні об’єкти у музеї просто неба щороку приваблюють тисячі відвідувачів.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Як закарпатці, так і туристи охоче йдуть подивитись на побут наших предків в унікальне місце біля Ужгородського замку.

Наразі там працюють майстри з Міжгірщини. Вони рятують від руйнування хатинку з  Довгого, що в Іршавському районі. Вартість ремонту складає 50 тисяч гривень.

Планують її завершити за два тижні. Їм потрібно викласти вручну більше семи тисяч дощечок, аби замінити на будинку покрівлю. Саме таким чином колись робили покриття наші пращури. Перекриватимуть і хатинку з Великоберезнянщини. Для цього потрібно близько двох тисяч снопів. Кріпиться такий матеріал до стріхи спеціальними нитками. А вирощують жито наразі в області лише у двох селах. Такий ремонт коштує 30 тисяч гривень.

Крім того, цьогоріч ремонтуються два будинки з Рахівського району. Але цим займаються народні майстри з Франківщини. Вони використовують дерев’яні дошки, що  називаються драницею. Таке перекриття може послужити більше трьох десятків років. Але роботи коштують аж 560 тисяч.

Загалом старе село з’явилося в Ужгороді ще в 1965-1979 рр., коли з усієї області туди  звезли два десятки житлових, господарчих та культових споруд. Найціннішим експонатом скансена вважається лемківська дерев’яна Михайлівська церква з с. Шелестова, побудована у 1777 році. Споруда спочатку з рідного села її переїхала  до Мукачева і лише потім — до Ужгорода. Цінна вона не лише тим, що їй 240 років, але що й зведено її без жодного цвяха.

Більше – у сюжеті 21 каналу