Старовинні страви. Лемішка. А як називаєте її ви?

Сьогодні у нас в гостях газета «Домашня кулінарія». У ній ви можете знайти найцікавіші рецепти закарпатської  кухні та страви інших народів світу – традиційні та авторські, знайомі та маловідомі.

Рецепти з фотографіями, багато цінних порад, рекомендації експертів та багато іншого – на 32-х кольорових сторінках унікального щомісячного видання «Домашня кулінарія».

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Колись давно мою  бабусю  іще її бабуся навчила робити картопляну лемішку. І в селі, де я виросла, є така приказка «За шматком лемішки іти три дні пішки». Так говорили, коли отримували запрошення на гостину в дальнє село, куди важко діставатися. Отож, подавали  колись лемішку і на святкові столи.

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

Бабуся  навчила мене готувати цю смачнючу страву отак.

Потрібно натерти сирої картоплі на дрібній тертці, як на деруни. Скласти у чавунчик, додати овочеву засмажку (можна і м’ясну або шкварки). Влити склянку теплого молока, розбити двоє сирих яєць, додати дві столові ложки борошна. Посолити, додати улюблені спеції, гарно вимішати. Накрити щільно кришкою – і у витоплену пічку. Варто зважати, що лемішка при нагріванні підніматиметься, тому сира заготовка для лемішки має бути на три пальці нижче країв чавунчика.

Якщо у вас немає печі, можете приготувати лемішку в духовці. Нагріваєте її не більш як до 150 градусів і ставите накритий горщик чи казанок на дві години. Можна приготувати лемішку в духовці і в глибокій жаровні. Тоді вона буде більше схожа на картопляну запіканку, але буде теж дуже смачною.

Якось я ризикнула і спробувала приготувати лемішку у сковорідці на плиті. Довелося постійно гарно помішувати, щоб густа маса не пригоріла, але вийшло все одно смачно, хоча таку «міську» сучасну лемішку не зрівняти з тією, що колись у далекому дитинстві бабця виймала з печі в чавунчику.

Купуйте газету «Домашня кулінарія» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатний індекс: 68339

Валентина ПОПЕЛЮШКА,  газета  «Домашня кулінарія» ексклюзивно для zakarpatpost.net