Які психологічні проблеми найчастіше виникають в ужгородських дітей

Нині діти часто збентежені, збуджені, декому важко адаптуватися до школи, хтось надто болісно реагує на зауваження вчителів, критику на свою адресу.

Тож із якими психологічними труднощами найчастіше звертаються до фахівців батьки?

Про це ми поговорили з є заступником голови ГО «Асоціація арт-терапевтів Закарпаття», практикуючим психологом, автором та ведучою тренінгів особистого розвитку, організатором та тренерем ряду проектів із саморозвитку Яною РЕГОЮ.

– Які саме дитячі проблеми найчастіше виникають?

Найбільш актуальна тема – адаптація до школи, взагалі до нових умов. У нашому місті дуже багато переселенців, ці сім’ї звертаються до психологів, адже діткам потрібна допомога, вони відчувають стрес, опинившись у нових умовах. Т ай загалом у родини новий дім і нове оточення, все інше… у напруженні не лише малеча, але й дорослі. Тож вони приводять дитину, а працювати потрібно із усією сім’єю.

– І чи легко їх адаптувати до іншого життя?

Я розслабляю батьків і кажу: «Так чи інакше, а цей симптом адаптації потрібно пережити. Це – природне явище». Дитина може капризувати, виставляти свої рамки, але це мине. Утім, усе можна полегшити, тож я виступаю саме в ролі цього полегшувача.

І щоб усе відбувалося «гладше», із такими малюками займаємося творчістю, пісочною терапією, проводимо спільні заняття «Ма- ма – дитина», використовуючи для цього неординарні ігри. Тим більше коли дитина грається з мамою, вона розслабляється, адже увага рідної людини є дуже важливою. До того ж нині, на жаль, мало батьків знаходять вільну хвилинку на свою малечу. Таким чином, дитя отримує порцію радості і простіше адаптовується до новизни.

zakarpatpost.net