Якою була Ужгородська регата 60 років тому

Кажуть, що колись Уж був судноплавною водоймою.

Чи правда це – стверджувати не будемо, але на човнах на річці каталися не лише цьогоріч на День міста та сплавляються на кумедних плавзасобах під час щорічної регати.

Зокрема, спільнота Uzhhorod Transkarpatia Guide оприлюднила фото 1958 та 1962 років, на яких видно, як масово ужгородці користувалися річковим  таксі.

Спогадами про ті часи поділився також Alexander Gereshko.

«Пам’ятаю човни в Ужгороді. 60-70 роки. Була в межах міста рятувальна станція. Під дитячою залізницею, біля будки гідрологів був пришвартований катер. Весною він ламав лід біля пішохідного мосту. Спортсмени плавали на байдарках. Десь до середини 70-х.


А колись там, де зараз площа Шандора Пушкаша, була лісоторгова біржа. Ліс сплавляли і звозили з Ужанської долини. Сюди за лісом їздили навіть з Австрії. Набережної не було. Вздовж річки тягнулися дерев’яні бараки, де жили робочі. Малий Уж був досить повноводним. Є проект зведення під грант двох плотин вище Ужгорода і перед кордоном. Для ГЕС. За проектом частина Ужа мала стати знову повноводною»,- зазначив він.

Крім того, на одній з перших листівок про Ужгород, датованій 1897 роком, на малюнку із видом на пішохідний міст, також видно човни.

zakarpatpost.net