Скоро Різдво. Як зробити закарпатський шойт?

Наближається Різдво, а до нього закарпатці готуються по-особливому. Після посту на зимові свята столи рясніють м’ясними стравами. І одним із основних є сальтисон, або як називають наші краяни,  шойт.

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

«Сальтисон» – це начинений шматками вареного м’яса, сала, шкіри тощо вичищений свинячий швунок.

Отже, пропонуємо  Вам кілька рецепт цієї страви від cookery.com.ua.

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

Інгредієнти для приготування «Зельца»: 

  1. Свиняча голова – 1 штука;
  2. Цибуля ріпчаста – 3-4 головки;
  3. Сіль дрібна – 3-4 столові ложки;
  4. Лавровий лист;
  5. Перець чорний горошком;
  6. Гірчиця – за смаком;
  7. Гострий хрін – за смаком;
  8. Приправи для м’яса;
  9. Вода (для варіння м’яса, щоб воно припало на один палець).

Інвентар:

  1. Сокира;
  2. Обробна дошка;
  3. Плита;
  4. Каструля;
  5. Ніж;
  6. Вантаж (може служити банку з водою);
  7. Шумівка;
  8. Друшляк;
  9. Велика миска або тазик;
  10. Поліетиленові пакети;
  11. Нитка (для зав’язування пакета).

Приготування.

Крок 1: Миємо й розрізаємо свинячу голову

свиняча голова

Спочатку необхідно ретельно промити свинячу голову, і порубати її на частини. Повинні вийти досить великі шматки (5-6 штук із середньої голови). Після рубки знову ретельно промиваємо м’ясо від крові.


Крок 2: Варимо м’ясо

варимо м'ясо

Промиті шматки м’яса занурюємо у велику каструлю (як показує практика – підійде ємність 5 і більше літрів). Ідеальним для таких випадків, буде чавунний казан, який підтримує оптимальну температуру готування. Заливаємо все холодною проточною водою (м’ясо покривається приблизно на 8-10 сантиметрів). Варіння страви займає приблизно 3 години (1 година на середньому вогні, 2 години на малому вогні).

Увага! Після закипання води, на її поверхні утворюється велика кількість накипу, яку обов’язково потрібно зняти шумівкою. Рекомендується накрити каструлю кришкою, але якщо пара з неї випливає і гасить газ, можна її злегка зрушити, щоб він міг вільніше виходити назовні.


Крок 3: Додаємо лавровий лист, перець

додаємо лаврушку, перець

Приблизно за 15 хвилин до готовності, у бульйон можна додати лавровий лист і перець. Готове м’ясо – легко відділяється від кісток, які стають білого відтінку.


Крок 4: Виймаємо м’ясо

варена свиняча голова

Варене м’ясо виймаємо за допомогою ножа або виделки, ставимо  на друшляк, або в миску. Слід зачекати приблизно 20-30 хвилин, поки воно остигне і позбутися від надлишків бульйону.


Крок 5: Розбираємо м’ясо

м'ясо без кісток

Розбираємо його на дрібні шматочки.


Крок 6: Чистимо і нарізаємо цибулю

подрібнений лук

Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. Додаємо в варене м’ясо.


Крок 7: м’ясо Солимо і додаємо бульйон

м'ясо додаємо бульйон

М’ясо солимо за смаком і розбавляємо приблизно однією склянкою бульйону, в якому варилося м’ясо. Від кількості рідини буде залежати консистенція готового продукту (багато води – більше «желе»). Засипаємо ароматні приправи і чекаємо, коли вся маса повністю охолоне.


Крок 8: Начиняємо пакет м’ясом

м'ясо в пакеті

Охолодженим м’ясом з приправами заповнюємо поліетиленовий пакет (більше половини), або шлунок свині. Зав’язуємо ниткою пакет і укладаємо в каструлю. Накриваємо кришкою, меншою за діаметром і добре придавлюємо вантажем. Таким чином «Сальтисони» має настоятися приблизно добу в прохолодному місці.


Крок 9: Подаємо «Сальтисони»

подаємо Сальтисон до столу

Готовий «Сальтисони» ріжемо на шматки і подаємо з гірчицею або гострим хріном. Доречною буде прикраса у вигляді зелені. Страва відрізняється від звичного нам «холодцю» і «сальтисона» відсутністю часнику, але це анітрохи не псує її смак. Така закуска особливо актуальна в холодну пору року.

Приємного апетиту!


Поради:

– Відмінний «Сальтисони» можна приготувати з печінки, серця, нирок, легенів і кінцівок тварин, які є цінними продуктами, мало відрізняються від м’яса за своїм складом;

– Мало хто знає, але «желе» «Зельца» (і подібних йому страв) володіє унікальними цілющими ефектами. Зокрема, його рекомендують регулярно вживати людям, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом і в якості профілактики кісткових захворювань, переломів (в сезон ожеледиці);

– Не слід надовго залишати «Сальтисон» в теплій кімнаті, оскільки він «тане». Відновити колишню структуру страви можна знову поклавши його на холод.

zakarpatpost.net