Сьогодні ввечері небо осяє супермісяць. Чи побачать його закарпатці?

У неділю ввечері Місяць не лише буде в повні, але також максимально наблизиться до Землі – а значить, виглядатиме більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Любителі зоряного неба зможуть спостерігати явище “супермісяця” за умови, що погода буде ясна.

У Великій Британії це станеться о 15:47 за Грінвичем, а в Києві, відповідно, – о 17:47, пише ВВС. Україна.

В цей час, за словами астрономів місячний диск видаватиметься на 7% більшим і на 15% яскравішим, ніж зазвичай під час місячної Повні.

За словами Роберта Мессі з Королівського астрономічного товариства, найяскравіше повний Місяць світитиме рівно опівночі, коли земний супутник досягне найвищої точки над горизонтом.

Втім, різниця в розмірі на 7% і в яскравості – на 15% в порівнянні зі звичайною повнею для неозброєного ока буде не надто помітною.

Цього разу супутник наблизиться до нашої планети на відстань 358 499 кілометрів – це на 26 тисяч кілометрів ближче, ніж зазвичай.

Торік Місяць наближалася до Землі на найближчу відстань з 1948 року, а наступного разу таке станеться аж 25 листопада 2034 року.

НАСА називає недільне явище першою частиною “трилогії супермісяця”, оскільки феномен розтягнеться на три події. Поки Місяць перебуває на мінімальній відстані від Землі, станеться ще дві повні: 1 і 31 січня.

Місячна ілюзія

За словами Роберта Мессі, “найбільш фантастичну картину” можна буде спостерігати під час сходження Місяця в неділю і його заходу в понеділок.

Це пов’язано з так званою оптичною “місячною ілюзією”, коли Місяць виглядає набагато більшим у час, коли щойно починає підніматися над горизонтом.

“Це чудове явище, і людям варто його побачити, – каже Мессі. – Але вам не обов’язково здасться, що Місяць величезний, він буде лише трохи крупніше, ніж зазвичай, так що не чекайте, що він буде в п’ять разів більшим”.

Місяць обертається навколо Землі по еліптичній орбіті, і, оскільки вона має форму не ідеального кола, відстань між Місяцем і Землею постійно змінюється. Крім того, ця відстань залежить ще і від обертання самої Землі навколо Сонця.

Все це означає, що перигей – максимальне наближення Місяця до Землі – і повний місяць збігаються далеко не завжди.

І лише коли це відбувається одночасно, можна говорити про “супермісяць” або “суперповню”.

zakarpatpost.net