Закарпатське каміння перетворив на витвір мистецтва. Люди на забор вилазять, щоб фото зробити

Микола Демков прикрасив хату вісьмома тисячами кришечок

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

— Кілька років тому задумав свій будинок зробити красивим. Взяв матеріал, який під ногами валяється, — пластикові пляшки та кришечки з-під них. Додав кольорових камінчиків і відходів керамічної плитки, — говорить 65-річний Микола Демков із селища ­Літин на Вінниччині. Стіни хати оздобив зображеннями червоних маків, кульбаб та тюльпанів.

Будинок Миколи Демкова помітний здалеку. Поряд — декоративний млин. Над дорогою — господарське приміщення, теж прикрашене яскравим орнаментом.

— Спочатку взявся за господарську будівлю. Справився за літо. Щодня витрачав дві-три години, — розповідає Микола Іванович. — Із сусідів хтось насміхався, а хтось захоплювався. Як почули, що й хату хочу “вишити”, почали зносити пляшки, кришечки, биту плитку після ремонту. Та більше сам знаходив — підбирав біля ринків, у парках.

Кольорове каміння привіз із Закарпаття. Гостював там у сестри. Пішов уздовж гірської річки — а там тьма гарних камінців. Нагрузив повний багажник, пише gazeta.ua.

Кілька років тому дорогу в Літині робили. Привезли щебінь, а він — кольоровий. Назбирав два відра.

За основу чоловік взяв схеми для вишивки, які купив у магазині.

— Розграфив стіни, як канву, — продовжує він. — Масштаб орнаменту збільшив у 30 разів. На будинок пішло два літа часу і вісім тисяч кришечок. Їх тяжко підбирати під один колір, тому фарбував. Матеріал насаджував на будівельний клей для плитки. Уздовж фундаменту стіну обклав пляшками з-під горілки та пива, бо плитки не було.

Тепер одна сім’я просить їй таку хату зробити. Візьмусь наступного року. Вони поки збирають кришечки і камінчики. Покласти квадрат плитки коштує 120 гривень. А мозаїка, може, і втричі дорожче. З нею треба погратися.

До пенсії Микола Іванович працював монтером кабелів в Укртелекомі. Додатково вивчився на плиточника-мозаїчника. Дружини не стало кілька років тому.

— Микола, шо очима побаче, те зробить руками. Все до пуття. Комусь піч із барбекю надворі вимурував, іншому — бєсєдку, третьому — забор. Хто йде повз його двір, аж рота відкривають. Заглядають. У подвір’я просяться. Люди на забор вилазять, щоб фото зробити, — каже сусідка Ніна Мельник, 58 років. — Хотіла би на своїй хаті вишити лебедів. Уже й сама збираю кришечки.

4  076  098 рублів — 1,5 млн грн — зняла з рахунку російського актора 82-річного Армена Джигарханяна його дружина Віталіна Цимбалюк-Романовська, 38 років. Виписку з банківського рахунку оприлюднило днями російське телебачення. На рахунку коштів не залишилося.

Наприкінці жовтня Джигарханян сказав, що дружина бажає його смерті. Хоче швидше отримати частину великого спадку, привласнила кошти його театру. Після заяви чоловіка Віталіна оголосила про розрив із ним.