Що взимку найкраще зміцнює імунітет? Топ-5 продуктів для закарпатців

Перші дні грудня хоч і не надто морозні, але в такий період  організм саме адаптовується до нового сезону і є більш вразливим до зміни клімату.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Тож аби бути здоровим, потрібно дбати про себе. На допмогу прийдуть не лише чоботи та теплі рукавички, але й правильне харчування. Саме від того, у великій мірі що ми їмо залежить і наш настрій, і наше самопочуття. Тож яким є ТОП продуктів, що зміцнюють імунітет?

  1. Цитрусові

Не дарма зимові свята мають запах мандаринів. Саме ці цитрусові у багатьох із нас асоціюються з дитинством. А наші мами і бабусі знали, що вони є смачними вітамінами.

Тож кілька цікавих фактів.

Найкорисніший фрукт з роду цитрусових – апельсин. Високий вміст вітаміну С робить його одним з найпопулярніших фруктів.

Запах цитрусових не тільки знищує бактерії і віруси, а й позитивно впливає на психічний стан людини, допомагаючи справлятися з депресією.

До початку XVIII століття цитрусові були недоступні простим людям. Ними прикрашали королівські застілля. Аристократи пили соки з цитрусових, втирали ароматичні масла з них у шкіру, вшивали сухі шкурки лимонів в одяг.

Додавати цитрусові соки в алкогольні напої придумали португальські моряки.

Мандарини допомагають впоратися з гикавкою. У шкірці, листках, кісточках цитрусових вітамінів більше, ніж в плодах. З шкірки апельсинів можна приготувати смачні цукати, які замінять будь варення.

Грейпфрут сприяє схудненню. Чому фрукт володіє таким ефектом? Вся справа в тому, що на перетравлення цього плоду організм витрачає набагато більше калорій, ніж отримує в результаті. Крім того, він розщеплює жир.

  1. Сухофрукти

Вони є справжніми ліками від усіх хвороб. Адже в жодній аптечній таблетці немає стільки вітамінів, як у натуральних фруктах. Треба тільки знати що і для чого використовувати. Отже… крім того, що вони допомагають запобігти застуді, лікують ще й ряд інших захворювань і корисні як профілактичний засіб.

Абрикоси (курага)

В абрикосах багато провітаміну А (тому вони жовтого кольору), а також в них є цукор (в середньому 8-10%). Сушені абрикоси поділяються на: урюк – абрикоси, висушені з кісточками, курагу – плоди, розрізані на половинки, і кайсу – сухі цілі плоди з видавленою кісточкою. У сушених абрикосах 46% цукру і 15-20% вологи. Курага багата калієм, корисним при серцевих хворобах і порушеннях водного обміну. У персиках, як і в абрикосах, міститься провітамін А, вони теж багаті цукром, але сушаться персики зазвичай без кісточок, їх розрізають на чотири-вісім часточок.

Виноград (родзинки)

Виноград з давніх часів застосовується в медицині. У ньому міститься цукру (15-20%), 0,8% органічних кислот і 0,5% мінеральних солей. Виноград – джерело вітаміну Р. Великий виноград, висушений з насінням, – це родзинки, а дрібний, висушений без насіння, називається кишмиш. Вживання родзинок зміцнює нервову систему, допомагає нормально працювати серцю і легеням. Родзинки  обов’язково повинні бути в щоденному раціоні хворих, які страждають серцевою аритмією, гіпертонічною хворобою. Особливо він корисний людям, які приймають сечогінні препарати. Кращим сортом родзинок вважається сабза, її “готують” з білого кишмишу.

Чорнослив

Перше свідчення про вживання чорносливу відноситься ще до часів Римської імперії. Чорнослив багатий вітамінами групи В, нормалізує вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресу. Чорнослив прекрасно підходить для лікувального харчування при хворобах кишечника, нирок, серця. Настій з чорносливу рекомендується пити при проблемах зі шлунком. Вміст цукру, в середньому, в сушених сливах не перевищує 39-41%, в свіжих сливах – від 10 до 12%.

Смоква, інжир, винна ягода

Одним з найбільш поживних сухофруктів вважається інжир (він же винна ягода, смоква), в ньому міститься до 55% цукру. Він нормалізує діяльність щитовидної залози. А останні наукові дослідження показують, що інжир здатний запобігати розвитку ракових клітин. Смоква містить ферменти, що стимулюють травлення. У народній медицині її з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту.

Яблука

Яблука містять майже всі необхідні вітаміни: А, РР, С, В2, В1. Для сушіння зазвичай використовуються сорти Антонівка, Аніс, Боровинка, Титовка. Сушені яблука містять від 40 до 45% цукру.

Груша

Груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. У ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу кишечника. Сушені груші можуть містити до 36% цукру і до 24% води.

Фініки

Найкраща альтернатива цукеркам. Солодкі сушені фініки радять їсти замість шоколадних цукерок. Ці фрукти містять багато і вітамінів та мінералів, зокрема, вітаміни А, С, В, магній і калій.

  1. Овочі

Болгарський перець містить у два рази більше вітаміну С, ніж цитрусові. Фенхель теж багатий на вітамін С і підвищує стійкість організму до інфекційних захворювань. Про чудо-часник кожному з нас відомо, він чудово відганяє не лише нечисту силу, але й хвороби. Куркума є не тільки смачною приправою, але також домашнім лікарем. Брюссельська капуста – справжнє джерело вітамінів. Вона взимку найкорисніша з усіх видів капусти. Броколі – лідер за кількістю корисних речовин. Багатий на вітаміни і мінерали, які активізують мозкову діяльність і нормалізують гормональний фон.

  1. Ягоди

Найкраще, якщо вони або свіжі, або збережені  у замороженому вигляді. Зимовими чемпіонами можна вважати брусницю і калину. Розморожені ягоди прекрасно зберігають свої властивості.

Брусницю називають ягодою безсмертя, диво-ягодою: вона добре впливає на здоров’я людини, допомагаючи позбутися від багатьох хвороб. До складу брусниці входять необхідні елементи – мідь, хром, марганець, бета-каротин. Багата ягода і вітаміном С, який робить наші судини еластичними. Брусниця містить бензойну кислоту. Вона відома як антисептик, що допомагає організму справлятися з інфекціями. Ця кислота також зупиняє процеси бродіння і гниття. Ягода навіть може виводити токсини і солі важких металів! Ось чому вона корисна при інтоксикаціях.

Калина також багата на вітамін С. З’ївши 1 ягоду, вона дає такий ефект, ніби люди проковтнула таблетку аскорбінки. Різниця лише в тому, що це – натуральний продукт. Завдяки цьому, чай з калини – найкращий помічник при боротьбі з простудними захворюваннями.

Особливо добре бореться відвар ягід калини з бронхітом, ангіною, тонзилітом і навіть запаленням легенів.

Ця ягода багата пектинами і дубильними речовинами, через що нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.

Квітки калини використовувалися в народній медицині як засіб для відновлення втраченого голосу. Навіть при сильній хрипоті, відвар їз квітів повертає голос.

Ягоди включають в дієту для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, оскільки вони виводять з організму радіоізотопи.

  1. Продукти бджільництва

З давніх-давен бджолопродукти застосовувалися в медицині. Згадки про це ми можемо зустріти в літописах. Приміром, у бібліотеці Месопотамії була знайдена книга, що датується 2700 роком до н.е., де мед і продукти бджільництва описувалися саме як ліки.

Гіппократ радив пити «медову воду» для довголіття. Він також висунув теорію про лікування ангіни прополісом за допомогою зігріваючих розтирок. Піфагор як один з перших в історії вегетаріанців рекомендував замінити в раціоні м’ясо на бджолиний нектар. Діоскорид пропагував зовнішнє застосування продукту – для очищення ран, загоєння рубців, поліпшення зору й навіть виведення зміїної отрути. Гален вдавався до меду та бджолиної  отрути у військовій хірургії – використовував їх як знеболювальний та протизапальний засіб

Мед можна вживати як в чистому вигляді, так і змішуючи з іншими компонентами. Чистий продукт достатньо їсти по одній чайній ложці перед кожним прийомом їжі.

zakarpatpost.net