Чи в грошах щастя? Чому закарпатці так багато працюють

Люди змушені мати кілька робіт, щоб накопичити на житло, відпочинок і ремонт, а також зайнятися хобі.

Майже половина українців змушена працювати на двох і більше роботах, щоб нормально жити.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Такими є результати дослідження сайту rabota.ua, яке він провів ексклюзивно для “Сегодня”. Найчастіше підробіток шукають, щоб накопичити на житло, автомобіль, ремонт, поїхати в подорож, відкрити свою справу тощо. Як і скільки додатково заробляють українці, з’ясувала “Сегодня”

Хто і скільки

Як з’ясували експерти, 92% тих, хто працюють за наймом, хотіли б мати більші доходи. З них 45% підробляють у вільний час, 38% шукають додатковий заробіток. І лише 8% опитаних заявили, що їх все влаштовує.

Цікаво, що кожен п’ятий підробляє собі на втіху, кожен четвертий змирився з цією долею (наприклад, треба утримувати родину), також кожен четвертий визнав, що втомлюється фізично, у кожного шостого бракує часу на особисте життя, а кожен 14-й перебуває в стресі або депресії через те, що змушений багато працювати.

Додаткові заробітки становлять в середньому 30% від доходу, отримуваного на основній роботі. Причому дохід, зазвичай, тим більше, чим вища кваліфікація. Найгрошовитішим, а й найризиковішим, виявився підробіток таксистом (до 1000 грн/добу), найнижчоплачуванішою – оператор кол-центру (3500 грн/міс.). Лікарі, крім основного місця роботи, можуть працювати в декількох приватних клініках. Тим, у кого немає престижної спеціальності, можна заробити в мережах продажу фастфуду (легальна оплата до 50 грн/год без урахування податків), продавцем в супермаркеті (200 грн за зміну в 12 годин).

На що

Найчастіше причинами для пошуку додаткового заробітку народ вказував покупку житла (56%), подорожі (42%), автомобіль (40%), відкриття бізнесу (29%). Найменше – на подарунки (11%), хобі (9%), нові гаджети (6%), благодійність (4%). Також, за словами HR-експерта Тетяни Пашки, доходи від підробітку люди витрачають на лікування, косметичні процедури.

 “Найпоширеніша зарплата на основній роботі – 5-10 тис. грн, до цього “коридора” потрапляє більше третини опитаних, ще 17% примикають до них з зарплатою в 10-15 тис. грн, – аналізує Пашкіна. – При цьому зарплату до 10 тис. грн вважають для себе комфортною всього 7% опитаних. А найпопулярнішим “списком бажань” для здобувачів є зарплата 20-30 тис. грн. Якщо ми говоримо про середньоукраїнські тенденції, то працівники хочуть отримувати винагороду, що як мінімум випереджає інфляцію”.

В цьому і є причина, з якої працюючі співробітники виходять на ринок праці в пошуку роботи мрії. І тут на них чекає розчарування в розмірі фінансових пропозицій – зазвичай це така ж сума, як нинішня зарплата, або трохи більша, тому сенсу в зміні місця роботи багато хто не бачить. І, залишаючись на колишній роботі, починають шукати можливість підробітку.

Чому не вистачає

На думку економістів, бажана зарплата в 30 тис. грн не цифра “зі стелі” – для багатьох це та ж тисяча доларів, яку вони отримували до кризи. Тепер, щоб поїхати за кордон, продовжувати збирати на машину або квартиру, доводиться докладати втричі більше зусиль.

 “Якщо підняти дані статистики, то зарплати українців у гривні зростають швидше, ніж ціни, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Наприклад, середньорічна зарплата 2010 року була 2250 грн (280 доларів), а за 10 місяців 2017-го – 6900 грн (260 доларів). Тобто за неповні 7 років заробітки в гривнях збільшилися втричі, а ціни за ці роки – в 2,35 раза. Але в доларах зарплати сильно впали після 2013-го, коли вони становили 375 доларів. а запити у багатьох залишилися колишніми”,  пише Сьогодні.

zakarpatpost.net