На Закарпаття прийшов Мікулаш. Хто він такий, традиції святкування та молитва до святого

Мікулаш – це угорський Миколай. Він має красиві срібні густі вуса і бороду.

На голові у нього – яскраво-червоний ковпак з помпоном, на ногах – чорні чоботи, а одягнений він у яскраво-червону куртку, прикрашену білим хутром, і такі ж яскраво-червоні штани.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Супроводжують Мікулаша ангели і чортенята – Крампус. Ангели допомагають святому Мікулашу роздавати подарунки, а чортики символічно «карають» різками неслухняних дітей.

Батьки хоч і лякають своїх чад тим, що Мікулаш не принесе подарунки пустунам, все одно набивають дитячі чобітки солодощами «під зав’язку».

І різки тепер дуже «гламурні» – кілька позолочених прутиків, які, за законами жанру, все ж неодмінно кладуть в подарунковий мішок «для профілактики».

Святий Миколай (Микола Угодник) шанується християнською церквою як чудотворець, вважається покровителем моряків і дітей.

Згідно з житієм, святитель Миколай народився в III столітті в грецькій колонії Патара у римській провінції Лікія в сім’ї заможних батьків-християн. Микола був дуже релігійним з раннього дитинства, вивчав  Божественне Писання, вдень він не виходив з храму, а вночі невтомно молився і читав церковні книги. Дядько його, єпископ Микола Патарський, призначив  його читцем, а потім звів Миколая в сан священика, зробивши його своїм помічником і доручивши йому звертатися з повчаннями до пастви. Коли батьки Миколи померли, він успадкував їх стан і віддав його на потреби благодійності. Після призначення архієпископом святий Миколай невпинно творив добрі справи для блага пастви, завжди був лагідний і смиренний духом, добрий серцем, чужий до всякої зверхності і корисливості; дотримувався суворої помірності і простоти: носив простий одяг, їв пісну їжу всього раз на добу. Двері його будинку були відкриті для всіх: кожного він приймав з любов’ю й гостинністю, будучи для сиріт батьком, жебракам надавав притулок, допомагав усім, хто мав у цьому потребу. Про добрі справи святого Миколая складено багато цікавих переказів.

Молитва Миколаю

Святителю отче Миколаю, моли Бога за нас!

Великий Угоднику і Святителю Божий Миколаю, Пастирю й Учителю всіх, хто з щирим молінням вдається до Твоєї допомоги.
Ти помагав тим, які до Тебе вдавалися, поможи і мені в усіх труднощах і потребах життя мого.
Коли прийде хвиля, де сила моя заслаба, труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, Ти, Угоднику Божий, подай мені помічну Твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, що в труднощах і небезпеках пам’ятали про Тебе.
Поблагослови мене Святительською Твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога, спастися душі моєї.
Амінь

zakarpatpost.net